Grzybowa, barszcz z uszkami, owocowa z suszu. Zupy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole
Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez gorących, aromatycznych zup. Esencjonalna grzybowa, wykwintny barszczyk i słodka zupa z suszonych owoców to obowiązkowe pozycje w świątecznym menu. Podpowiadamy, jak przygotować każdą z tych tradycyjnych, wigilijnych potraw.
Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych rodzinną atmosferą i aromatami wybornych potraw. Niech nadchodzący rok przyniesie spokój i wiele pomyślności!
Zupy to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. To właśnie od nich rozpoczyna się tradycyjna wieczerza wigilijna. Talerz pożywnej zupy przyjemnie rozgrzewa zgłodniałych biesiadników, zaostrzając apetyt na kolejne świąteczne dania. W Polsce największą popularnością cieszą się trzy tradycyjne zupy: czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa i słodki wywar z suszonych owoców. Dawniej podczas wieczerzy serwowano każdą z nich, żeby zapewnić domownikom szczęście i dobrobyt w nadchodzącym roku. Dziś panie domu najczęściej poprzestają na jednej świątecznej zupie, urozmaicając menu o inne postne potrawy.
Magia wigilijnych zup tkwi w ich tradycyjnej recepturze i wyjątkowym, esencjonalnym smaku – niezmiennym od lat. Wbrew pozorom przygotowanie każdej z tych potraw nie jest wyjątkowo trudne. Przedstawiamy proste, sprawdzone przepisy na barszczyk, grzybową i zupę z owocowego suszu. Wykorzystaj nasze wskazówki, a każda z potraw na pewno się uda i wzbudzi zachwyt całej rodziny!
Aromatyczna zupa grzybowa. Potrawa pełna szczęścia
Grzyby to bogactwo polskich lasów i cenny składnik wzbogacający smak wielu wybornych dań. Potrawy z dodatkiem suszonych i świeżych grzybów uchodzą za tradycyjny polski specjał, a zatem nic dziwnego, że pojawiają się także na wigilijnych stołach. Według ludowych wierzeń, leśne grzyby miały przynosić zdrowie, szczęście i dostatek, jednocześnie chroniąc domowników przed nieszczęśliwym losem i chorobami. Ile prawdy jest w tych wróżbach? Trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne – dania z grzybami to prawdziwa uczta dla zmysłów i ukoronowanie świątecznego wieczoru. Na wigilijnej wieczerzy te dary lasu królują w farszu do pierogów i uszek, w aromatycznej kapuście i w wykwintnej zupie grzybowej, uznawanej za królową świątecznego menu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i przygotuj pyszną zupę grzybową na Wigilię.
Grzyby to samo zdrowie! Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca. Znajdziemy w nich także wapń, żelazo, fosfor, jod, seler i witaminy z grupy B.
Przepis na wigilijną zupę grzybową z makaronem
- Lista składników:
- 3,5–4 l wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
- 3 ząbki czosnku
- 0,25 kg świeżych lub mrożonych grzybów (borowików, podgrzybków), np. Mroźna Kraina
- 0,10 kg suszonych grzybów
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego lubczyku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- włoszczyzna (3 średnie marchewki, 2 pietruszki, ½ selera)
- kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli, odrobina pieprzu
- kilka łyżek śmietanki 18% np. Mleczna Dolina
- ugotowany osobno makaron do zupy (krajanka, wstążki, albo łazanki), np. Pastani
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, żeby namokły.
2. Do dużego garnka wlej 4 l wody, wsyp przyprawy, pokrojoną drobno włoszczyznę, suszone grzyby i świeże zioła. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 min.
3. Na patelni smaż drobno posiekany czosnek i świeże grzyby przez ok. 7 min , a następnie dodaj do garnka z zupą. Gotuj wywar przez mniej więcej 30 min na średnim ogniu.
4. W kubku albo w miseczce wymieszaj śmietanę 18% z ½ szklanki wywaru, wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
5. Wigilijną zupę grzybową podawaj z makaronem. Możesz ozdobić talerze szczyptą świeżej natki pietruszki albo lubczyku.
Spróbuj również grzybowej ze smażonym dorszem
Zupa z suszonych owoców. Talerz pełen smaku i dobrobytu
Wigilijna wieczerza nie może się obyć bez potraw na bazie suszonych owoców. Dlaczego? Otóż, tradycja mówi, że susz owocowy jest symbolem szczęścia, miłości i dobrobytu. Tradycja potraw z dodatkiem suszonych owoców sięga setek lat. Dawniej była to jedyna metoda konserwowania żywności na czas zimy. Z suszonych zapasów gospodynie przygotowywały smaczne, rozgrzewające potrawy i słodkie wypieki. Pod wpływem ciepła susz uwalnia głęboki smak, dlatego każde danie z jego dodatkiem jest tak pyszne. Na wigilijnym stole od lat królują wypieki z bakaliami, aromatyczny kompot z suszu i oczywiście esencjonalna zupa z suszonych owoców. Te pyszne świąteczne specjały mają zapewnić domownikom pomyślność w nadchodzącym roku, dlatego warto uwzględnić je w wigilijnym menu. My polecamy tradycyjną zupę z suszonych owoców, która przyjemnie rozgrzewa i urzeka smakiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, więc nie ma ryzyka, że coś się nie uda.
Kompot z suszonych owoców - suszone owoce zalej wodą, gotuj ok. 5 min i zostaw na noc. Następnego dnia dopraw do smaku np. miodem, goździkami i sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Przepis na wigilijną zupę owocową z suszu
- Lista składników:
- 15 dag suszonych jabłek
- 15 dag suszonych moreli Bakallino
- 30 dag suszonych śliwek Bakallino
- 10 dag suszonych gruszek
- 15 dag rodzynek sułtańskich Bakallino
- 1 pomarańcza
- 2 l wody
- laska cynamonu
- kilka goździków
- laska wanilii
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej Grula
- łyżka miodu wielokwiatowego Złota Pasieka
Przygotowanie:
1. Suszone owoce dokładnie wypłucz na sitku, a następnie przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 2 godziny.
2. Pomarańczę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Dodaj je do garnka z suszem i zagotuj.
3. Wrzuć do wywaru korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i kilka goździków, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania wyjmij z garnka korę cynamonu.
4. Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w 3 łyżkach zimnej wody, dodaj do garnka z zupą, zagotuj, a na końcu dosłodź wywar łyżką miodu.
Barszcz z uszkami dla zdrowia i urody
Aromatyczny, czerwony barszcz z grzybowymi uszkami to wizytówka wigilijnego stołu. Potrawa ta od lat uznawana jest za danie przynoszące szczęście, witalność i urodę. Nic w tym dziwnego – barszcz to bomba witamin i mikroelementów. Poprawia pracę serca, zapobiega anemii i przywraca piękny koloryt skóry. Trudno oprzeć się takim obietnicom, dlatego w nadchodzące święta weź przykład z naszych babć i delektuj się aromatycznym wywarem z buraków – obowiązkowo z dodatkiem grzybowych uszek, które symbolizują szczęście i dobrobyt! Polecamy prosty przepis na barszcz z uszkami, który zawsze się udaje.
Co symbolizują świąteczne potrawy?
Ryby
Wigilijne dania z ryb to symbol płodności i odradzającego się życia. Ludowe wierzenia głoszą, że kto zje rybę w świąteczny wieczór, ten będzie się cieszył dobrym zdrowiem przez cały nadchodzący rok.
Kutia
Do przygotowania kutii potrzebna jest pszenica i mak. Oba składniki oznaczają urodzaj i obfitość plonów. Tradycyjna świąteczna kutia z makiem ma zapewnić biesiadnikom pomyślny i dostatni rok.
Kapusta z grzybami
Grzyby i kapusta to symbole dobrobytu i sił witalnych. Dawniej wierzono, że potrawa dostarcza magicznych mocy. Bez wątpienia warto przygotować ją na wieczerzę wigilijną – dla wspaniałego smaku i pomyślności.
Suszone owoce
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć kompotu z suszu albo zupy z suszonych owoców. Według tradycyjnych podań obie potrawy mają przynieść domownikom szczęście, miłość, zdrowie i pokój.
Piernik
Korzenne wypieki z dodatkiem miodu symbolizują szczęście, powodzenie i dobrobyt. Watro wykorzystać tę słodką wróżbę na nadchodzący rok.
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
Talerz czerwonego barszczu to doskonałe źródło witaminy B12, betainy (antocyjanu skutecznie zwalczającego wolne rodniki), a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Ponadto zupa z buraków uważana jest za naturalny probiotyk, który skutecznie poprawia odporność organizmu.
- Lista składników na barszcz:
- 0,25 kg buraków
- 2,5 l bulionu warzywnego
- garść suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- przyprawy: 3–4 liście laurowe, łyżka majeranku, 4 ziarna czarnego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól oraz zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wypłucz dokładnie grzyby, przełóż je do rondelka i zalej zimną wodą. Do grzybów dodaj ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Zostaw grzyby na noc, żeby zmiękły.
2. Kolejnego dnia ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Gotuj je ok. 15–20 min do miękkości.
3. Umyj i obierz buraki, a następnie wrzuć je do gorącego bulionu warzywnego. Dodaj przyprawy i zagotuj wywar.
4. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około godzinę, aż buraki staną się zupełnie miękkie.
5. Zdejmij zupę z ognia i zostaw buraki w wywarze na kilka godzin, żeby nabrał ładnego, intensywnego koloru. Następnie odcedź zupę i dodaj do niej wywar z grzybów oraz sok z cytryny. W razie potrzeby, dopraw barszcz solą i pieprzem.
6. Kilka ugotowanych grzybków dodaj do zupy, a resztę odłóż do przygotowania nadzienia do uszek.
- Lista składników na uszka do barszczu:
- 200 g suszonych grzybów
- olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- szklanka mąki pszennej Złote Pola
- 1 jajko ściółkowe Moja Kurka
- ok. 60 ml wody
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do czasu, aż zmiękną.
2. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, dolewając wodę według potrzeby. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna.
3. Namoczone grzyby gotuj do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia i pokrój drobno.
4. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż farsz jeszcze kilka minut.
5. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój w kwadraty o boku ok. 4–5 cm. Na każdym z nich umieść łyżeczkę nadzienia, złóż na pół, a następnie sklej dobrze brzegi powstałego trójkąta.
6. Przed podaniem wrzuć uszka do wrzącej, osolonej wody i gotuj 3 minuty na średnim ogniu. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedź je i dodaj do barszczu.