Stwórz świąteczny nastrój. Dodatki, dzięki którym w domu zrobi się przytulnie

Choć na Boże Narodzenie przyjdzie nam poczekać aż do końca grudnia, nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz wprowadzić do naszego domu nieco świątecznego nastroju. Kilka drobiazgów, miękkie tkaniny i odpowiednie oświetlenie sprawią, że w domu zrobi się niezwykle klimatycznie, wręcz magicznie.

Zdrowych, spokojnych, przepełnionych rodzinnym ciepłem świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku

Dziadziuś do Orzechów

Przedświąteczne tygodnie to czas wyjątkowy dla każdego miłośnika tego niezwykłego okresu w roku. Nic dziwnego – grudzień już od swoich pierwszych dni zwiastuje zbliżające się Święta poprzez charakterystyczną atmosferę oczekiwania. To właśnie w tym czasie pojawiają się pierwsze ozdoby świąteczne, lampki nieśmiało migoczące w sklepowych witrynach, a w radiu możemy usłyszeć pierwsze świąteczne piosenki. Z początkiem grudnia zmienia się także pogoda. Temperatura panująca za oknem spada niepokojąco nisko, a my nie mamy ochoty na nic innego, niż ukrycie się w naszych domach i rozkoszowanie się aurą zbliżających się Świąt.

Od momentu, gdy poczujemy przyjemną, świąteczną iskierkę ekscytacji, chcemy, by w naszym domu zapanował przytulny nastrój. Pragniemy stworzyć przestrzeń idealną do spędzenia w nim długich, zimowych wieczorów. Choć mogłoby się wydawać, że świąteczny wystrój wnętrza może pochłonąć sporą część naszego budżetu, to jednak kilka niewielkich zmian wystarczy, by zauważyć ogromną różnicę. Świąteczny duch tkwi bowiem w dodatkach, które nie tylko ozdobią pomieszczenie, ale i dodadzą mu charakteru i magii, w którą warto wierzyć nie tylko od święta. A mówiąc o dodatkach, nie mamy na myśli tylko gotowych figurek zimowych skrzatów czy mikołajów, które wydają się oczywistym elementem.

Ciepło, cieplej, najcieplej

Świąteczne dekorowanie naszych domów warto zacząć od wprowadzenia do nich większej ilości miłych w dotyku tkanin. Już jeden cieplutki koc, w który z przyjemnością zawiniemy się, oglądając ulubiony serial, może wprowadzić odpowiedni klimat. Warto wybrać taki, którego wygląd pasuje do stylu naszego wnętrza – intensywne barwy i wzory zgodne ze zmieniającymi się jak w kalejdoskopie sezonowymi trendami mogą nie zdać egzaminu. Lepiej postawić na ponadczasową kratę, "sweterkową" teksturę czy prosty, jednolity, cieplutki koc.

To jednak niejedyny dodatek, w który warto się zaopatrzyć w świątecznym sezonie. Poduszki z odpowiednim motywem także nie wymagają dużego budżetu, potrafią jednak skutecznie odmienić nasze wnętrze.

Jeśli nie chcemy kupować gotowych poduszek, możemy postawić na wymienne poszewki, które będziemy mogli zdjąć i przechować aż do przyszłorocznego sezonu. Dzięki nim salon od razu stanie się przytulniejszy, a kanapa będzie wyglądała ciekawie i zachęcająco.

Dobrym pomysłem na grudniowe dekoracje są także niewielkie dywaniki ze sztucznego futerka, które możemy przewiesić przez ramię fotela, położyć na krześle lub umiejscowić na podłodze, obok dywanu. Dzięki odpowiednio dobranym materiałom przestrzeń stanie się bardziej przytulna i klimatyczna.

Nastrojowe światło

Zastanawiając się nad świątecznymi dekoracjami nie możemy zapomnieć o światełkach choinkowych. Nie bez powodu to właśnie one przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o przytulnym wystroju wnętrza w sezonie zimowym. Delikatne światło, które emituje każda lampka, wzbudza w nas niezwykłe samopoczucie i nadaje klimat, któremu nie sposób się oprzeć.

Prócz światełek finezyjnie rozwieszonych na choince, możemy pokusić się o łańcuchy i lampki umieszczone w innych miejscach pomieszczenia. Lampki LED zasilane bateriami włożone do szklanego wazonu stworzą nietypową i nastrojową ozdobę. Światełka możemy również rozwiesić na ramie łóżka w sypialni lub pomiędzy półkami regału z książkami. Alternatywą dla choinkowych lampek jest łańcuch ze świetlistymi, bawełnianymi kulami – jego światło jest bardziej miękkie i świetnie sprawdzi się jako ozdoba również po Świętach. Świecące girlandy, funkcjonujące jako oświetlenie punktowe, pozytywnie wpłyną na nastrój panujący w pomieszczeniu. Nawet jeśli za oknem będzie szaleć zimowa zawierucha, dom będzie wypełniony ciepłym światłem i przytulną atmosferą.

Umieść lampki LED lub drucik świetlny w szklanym pojemniku, a uzyskasz efektowną dekorację.

Dom, który pachnie Świętami

Boże Narodzenie, prócz prezentów, czasu spędzonego z najbliższymi, ozdób i lampek świątecznych, kojarzy się nam także z charakterystycznymi zapachami. Herbata z laską cynamonu, anyżem i miodem, świąteczny barszcz, grzane wino, gorąca czekolada czy sosnowe gałązki – dzięki tym aromatom robi nam się cieplej w sercu. Pamiętajmy, że możemy zatrzymać je na dłużej w naszych domach i rozkoszować się nimi w przedświątecznym czasie. Wykorzystajmy zapachowe świece, które nie tylko rozświetlą wnętrze pięknym światłem, ale i sprawią, że dom będzie przepięknie pachniał. Warto postawić na te o zapachu przypraw korzennych, jabłek lub cedru. To nuty zapachowe, które wprowadzą nas w dobry nastrój i będą przypominać o tym, że Święta tuż-tuż.

Samodzielnie upiecz i udekoruj pierniczki

Choinka jak z marzeń

Najważniejszą częścią dekorowania domu przed świętami Bożego Narodzenia jest oczywiście ubieranie choinki. Przystrojone przez nas drzewko będzie zdobić salon przez kilka tygodni i stanowić centrum świątecznej celebracji. Aby uzyskać imponujący efekt, choinkowe dekoracje nie powinny być dobierane przypadkowo. Warto zdecydować się na jeden styl ozdób i się go trzymać. Drzewko, które ma prezentować się elegancko, możemy udekorować złotymi, srebrnymi lub burgundowymi bombkami. Jeśli jesteśmy fanami stylu rustykalnego, postawmy na drewniane lub materiałowe figurki, wszelkiego rodzaju koronki i bombki pokryte sweterkowym splotem. Minimaliści z pewnością zachwycą się wizją monochromatycznego drzewka.

Z kolei miłośnikom nowoczesności spodobają się niekonwencjonalne dekoracje, takie jak przeźroczyste bombki lub ozdoby w nietypowych, designerskich kształtach. Jeśli w domu są dzieci, to frajdą dla nich będzie ubieranie choinki w przygotowane przez nie ozdoby. Nie muszą to być od razu wielkie łańcuchy z kolorowych wycinanek – można zakupić lub upiec korzenne ciasteczka w kształcie ludzików, razem z dziećmi je świątecznie udekorować i powiesić na drzewku. Choinka dobrze współgrająca ze stylem naszego domu stanie się jego częścią i elementem przytulnej przestrzeni, w której oczekiwanie na Święta stanie się magiczne i niepowtarzalne.

5 pomysłów na sylwestrowe przystawki. Tylko z 3 składników

Czego nie może zabraknąć podczas sylwestrowej imprezy? Muzyki, zimnych napojów, szampana i oczywiście zimnego bufetu. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na pyszne przekąski na sylwestrowy stół, które na pewno zdobędą twoje serce.

Życzę wiele szczęścia i kulinarnych inspiracji w nadchodzącym Nowym Roku!

Gwiazdka Nastka

Sylwester to najważniejsza noc, podczas której żegnamy stary i witamy nowy rok. Takie wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy i wykwintnego menu. Nawet jeżeli planujesz spędzić Sylwestra w domu, przyda ci się kilka prostych pomysłów na smaczne przystawki, które idealnie pasują do bąbelków szampana.

Oprócz kilku prostych dań na ciepło, warto też przygotować tzw. zimny bufet, czyli stół z wyborem różnych przystawek. Tak naprawdę tylko od ciebie zależy jak skomponujesz menu sylwestrowych przekąsek. Mogą znaleźć się tam oliwki, deski serów i wędlin, kremowe pasty do pieczywa, miks cienko pokrojonych warzyw (marchew, papryka, ogórek, seler naciowy itp.) w zestawie z sosami o różnych smakach, proste sałatki, mini-kanapeczki, szaszłyki i słodkości. Podczas imprezowej nocy najlepiej sprawdzają się przystawki na jeden kęs, które można wziąć ze stołu bez konieczności przerywania zabawy. To właśnie tym pozycjom w sylwestrowym jadłospisie warto poświęcić więcej czasu i uwagi, bo od nich w dużej mierze zależy sukces sylwestrowej nocy.

Nie masz pomysłu na zimny bufet? Spieszymy z pomocą! Przygotowaliśmy pięć prostych i sprawdzonych przepisów na smaczne przystawki, które na pewno zdobędą serca twoich gości. Podaj je podczas sylwestrowej nocy, a przekonasz się, jak szybko znikną ze stołu.

Coś na ząb? Mini-szaszłyki i tartinki szybko zaspokoją głód podczas długiej zabawy

W Sylwestra świetnie sprawdzą się treściwe przekąski w formie małych szaszłyków i zgrabnych kanapeczek. Takie przystawki idealnie pasują do zimnych drinków lub szampana. Ich zaletą jest niewielka ilość składników i prostota wykonania. W razie potrzeby zawsze możesz dorobić brakujące przekąski podczas sylwestrowej nocy, bo przygotowuje się je w kilka chwil.

Przepis na kolorowe mini-szaszłyki z szynką prosciutto

25 min
    Lista składników:
  • 1 słoik zielonych oliwek drylowanych z czosnkiem i papryką, np. El Toro Rojo
  • 2 opakowania szynki prosciutto, np. Kraina Wędlin
  • 1 opakowanie sera kanapkowo – sałatkowego typu feta, np. Tolonis

Skąd wziął się pomysł, żeby ostatnią noc w roku nazwać Sylwestrem? Starożytna legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia papieża Sylwestra II. Ponoć duchowny uratował ludzkość przed atakiem groźnego smoka Lewiatana, który miał doprowadzić do końca świata.

Przygotowanie:

1. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój na małe kawałki.

2. Ser feta pokrój w kostkę.

3. Oliwki odcedź z zalewy i przełóż do miseczki.

4. Nabijaj na wykałaczki kolejno kawałek szynki, kostkę sera i oliwkę.

5. Gotowe szaszłyki połóż na dużym półmisku i udekoruj według gustu.

Przepis na tartinki z łososiem

30 min
    Lista składników:
  • 2 opakowania łososia wędzonego, np. Marinero
  • 2 opakowania chleba typu pumpernikiel
  • 2 opakowania serka śmietankowy, np. Delikate
  • opcjonalnie: świeży koperek do ozdoby

Przygotowanie:

1. Z kromek chleba wytnij niewielkie krążki (możesz do tego użyć metalowej foremki do ciastek).

2. Plastry łososia pokrój drobno i połącz z serkiem śmietankowym.

3. Posmaruj kanapeczki pastą serowo – rybną. Na końcu możesz ozdobić każdą tartinkę gałązką świeżego koperku.

Hity imprezowej nocy: proste przystawki z bakłażana i cukinii

Bakłażan i cukinia od lat królują na imprezowych stołach. Dlaczego? Bo możesz z nich wyczarować niezliczoną ilość prostych i smacznych przekąsek. Zarówno cukinia, jak i bakłażan doskonale nadaje się do grillowania i smażenia. Oba warzywa wybornie smakują w formie past, kremowych sosów lub smakowitych roladek z nadzieniem.

Nasza rada: przed sylwestrowym wieczorem zaopatrz się w kilka sztuk świeżych kabaczków i bakłażanów, a my chętnie pokażemy ci, co z nich zrobić. Nasi faworyci to roladki serowe z cukinii i kremowa pasta z grillowanego bakłażana.

Przepis na roladki z cukinii z kremowym serkiem czosnkowym

30 min
    Lista składników:
  • dwie cukinie średniej wielkości
  • olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 2 opakowania serka śmietankowego do kanapek z czosnkiem, np. Delikate

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem i pokrój w długie plastry.

2. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry cukinii z obu stron, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Następnie rozłóż je na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.

3. Ostudzone plasterki cukinii posmaruj kremowym serkiem i zwijaj w ciasne roladki. Jeżeli się rozwijają, możesz je spiąć przy pomocy wykałaczek.

4. Poukładaj roladki na dużym talerzu i udekoruj liśćmi sałaty oraz cząstkami pomidora.

Jeden z sylwestrowych przesądów mówi, że 31 grudnia nie wolno sprzątać. Zamiatając możemy wymieść szczęście z domu.

Przepis na pyszną pastę z grillowanego bakłażana

40 min
    Lista składników:
  • 500 g bakłażana
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, np. Casa de Azeite

Przygotowanie:

1. Bakłażany ponakłuwaj widelcem, a następnie ułóż na ruszcie w piekarniku i piecz ok. 40 minut z wykorzystaniem programu do grillowania. Co pewien czas obracaj warzywa, żeby się dobrze upiekły.

2. Po upływie tego czasu wyjmij bakłażany z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

3. Obierz bakłażany ze skórki i pokrój je na drobne kawałki.

4. Przełóż cząstki bakłażana do dużej miski, wsyp sól czosnkową do smaku. Następnie przy pomocy widelca rozetrzyj kawałki warzywa na gładką masę.

5. Do miski stopniowo wlej oliwę i wymieszaj ją dokładnie z bakłażanowym kremem. Jeżeli zależy ci na gładkiej konsystencji pasty, możesz zmiksować ją przy pomocy blendera.

6. Przełóż pastę do kilku niewielkich miseczek i postaw na stole. Smakuje wyśmienicie z bagietką, paluszkami grissini lub słupkami świeżych warzyw.

Pomysł na szybki deser? Przygotuj przekąskę w modnym, słodko – słonym wydaniu

Szukasz szybkiego przepisu na słodkie co nieco? Daruj sobie skomplikowane wypieki – większość osób ma serdecznie dość ciast po świątecznym maratonie. Apetyt na słodkości możesz zaspokoić prostymi przekąskami, które przygotujesz w kilka chwil. Nasze serca i podniebienia podbiły słone krakersy z kemem czekoladowym i figą – dziecinnie łatwy i absolutnie przepyszny deser, który stanie się przebojem każdej imprezy. Modne połączenie słodkiego i słonego smaku plus orzeźwiający, owocowy akcent w postaci cząstek świeżej figi to słodki strzał w dziesiątkę.

Krakersy z kremem kakaowo – orzechowym i świeżą figą

20 min
    Lista składników:
  • 1 opakowanie solonych krakersów podłużnych, np. Top Pub
  • 1 opakowanie kremu do smarowania pieczywa o smaku czekoladowym, np. Chocofini
  • 5 świeżych fig

Przygotowanie:

1. Świeże figi dokładnie umyj, osusz i pokrój na drobne cząstki.

2. Na dużej tacy rozłóż krakersy, posmaruj je czekoladowym kremem i ozdób cząstkami figi.

3. Pyszne słodkie przekąski gotowe.

Porady żywieniowe na Nowy Rok. Z nimi łatwiej dotrzymasz noworocznych postanowień

Obiecujesz sobie, że od nowego roku zaczniesz się zdrowo i regularnie odżywiać? Z naszymi poradami na pewno ci się uda. Wykorzystaj poniższe inspiracje i proste przepisy na lekkie, pożywne dania i przekonaj się, że zdrowa dieta może być naprawdę smaczna!

Z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom dużo zdrowia, spokoju i wielu kulinarnych inspiracji na każdy dzień!

Gwiazdka Nastka

Jedz śniadanie na dobry start

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niby doskonale o tym wiemy, a jednak mając do wyboru poranne krzątanie się w kuchni i drzemkę pod ciepłą kołdrą, często ochoczo wybieramy to drugie. W rezultacie później brakuje czasu na przygotowanie zdrowego i urozmaiconego posiłku. Wybiegamy z domu w popłochu, kupując po drodze słodką bułkę albo batona, który zaspokoi głód na moment. Nasz organizm jest jednak zbyt mądry na takie gierki i szybko dopomni się o należne mu paliwo. Dojadając przez resztę dnia przypadkowe przekąski, nie zapewniamy sobie zdrowego pożywienia, za to zafundujemy naszemu umysłowi skoki i spadki energetyczne, a ciału – dużo zbędnych kalorii. Ta seria niefortunnych zdarzeń zaczęła się tak niewinnie – od pominięcia zdrowego i sycącego śniadania... Teraz już chyba nie masz żadnych wątpliwości, że warto je jeść, prawda?

Przygotowanie porannego posiłku wcale nie musi trwać wiele godzin. Istnieje wiele pysznych pomysłów na pełnowartościowe śniadania, które zjesz ze smakiem. Przykłady? Koktajl owsiany z owocami, pełnoziarniste tosty z twarożkiem i konfiturą, energetyczna jajecznica czy słodki i sycący budyń jaglany. No i oczywiście owsianka – śniadaniowy ulubieniec sportowców i dietetyków. Nie przepadasz za owsianką? Wypróbuj naszą zmodyfikowaną, pieczoną wersję tej potrawy. Gwarantujemy, że momentalnie ją pokochasz.

Sprawdź swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania

Przepis na pieczoną owsiankę z bananami i orzechami

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • szklanka płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1/2 szklanki świeżego mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, np. Tola
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • 1 łyżka płynnego miodu, np. Złota Pasieka
  • odrobina soli
  • 2 banany
  • kilka orzechów włoskich np. Bakallino

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem – Hipokrates, starożytny lekarz grecki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.

2. Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

3. Połowę masy wlej do naczynia żaroodpornego, przełóż plasterkami bananów, a na wierzch wylej drugą połowę masy.

4. Piecz owsiankę w temp. 180°C. przez ok. 25 minut.

5. Orzechy włoskie posiekaj drobno i posyp nimi upieczoną owsiankę.

Postaw na zdrowe przekąski w ciągu dnia

Czujesz głód między posiłkami? Zamiast sięgać po słodycze, miej w pogotowiu lekką i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Takim niewielkim, ale sycącym posiłkiem może być np. koktajl warzywny, słodki deser z nasion chia, jogurt z dodatkiem świeżych owoców i orzechów albo lekka sałatka. Jeżeli lubisz muffiny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowe babeczki owsiane – idealne do kawy albo jako przekąska przed popołudniowym treningiem.

Przepis na pyszne muffinki owsiane

30 min
    Lista składników:
  • szklanka mąki pszennej, np. Złote Pola
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • szklanka mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, np. Wyborny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód albo malin
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich, np. Bakallino

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i płatki owsiane.

2. Do suchych składników dodaj świeże lub mrożone owoce i drobno posiekane orzechy.

3. W osobnym naczyniu roztrzep jedno jajko, dodaj mleko i olej.

4. Mokre składniki połącz (niezbyt dokładnie) z suchymi.

5. Napełnij ciastem foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia.

6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną płatków owsianych i orzechów.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 minut.

Szybki i zdrowy lunch dla zabieganych? Zobacz, jakie to proste

Bez względu na to, czy pracujesz w domu, czy w biurze, twojemu organizmowi należy się przerwa na lunch. To, czy będzie to zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który doda ci sił do dalszej pracy, zależy już tylko od ciebie. Z doświadczenia wiemy, że planowanie sprzyja zrównoważonej diecie, dlatego o tym, co zjesz jutro w porze obiadowej, warto pomyśleć już teraz. Planując posiłek, uchronisz się przed pokusą zamawiania fast foodów lub sięgania po puste kalorie. Niech twój lunch będzie dla ciebie chwilą, którą celebrujesz smacznym i zdrowym jedzeniem, a dla twojego ciała – solidnym zastrzykiem niezbędnych węglowodanów, tłuszczu i białka.

Inspiracje? Np. sałatka z tuńczykiem i awokado, warzywne burgery z kolorową surówką, smażony ryż z kurczakiem w meksykańskim stylu albo pożywna i pyszna kasza orkiszowa z jarmużem i łososiem – idealna propozycja na smaczny lunchbox.

Przepis na kaszę orkiszową z łososiem i jarmużem

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • 100 g kaszy orkiszowej, np. Plony Natury
  • 100 g wędzonego łososia, np. Marinero
  • 100 g jarmużu, np. Vital Fresh
  • 100 g mrożonej brukselki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 2 ząbki czosnku

Zdrowie jest tym czynnikiem, który daje poczucie, iż właśnie jesteśmy w najlepszym okresie naszego życia – Franklin Adams, pisarz amerykański

Przygotowanie:

1. Wrzuć woreczek z kaszą orkiszową do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj ok. 15–20 min.

2. Po upływie tego czasu odcedź kaszę, wysyp na talerz albo do miseczki i pozostaw do odparowania i ostygnięcia.

3. Mrożoną brukselkę wrzuć do wody z odrobiną soli i cukru (cukier zapobiega utracie pięknego, zielonego koloru liści brukselki) i gotuj na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

4. Jarmuż i ostudzoną brukselkę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Na dużą patelnię wrzuć drobno pokrojone kawałki wędzonego łososia i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj czosnek oraz warzywa i smaż ok. 3 min. na tłuszczu wytopionym z ryby.

6. Do ryby i warzyw wsyp kaszę, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę.

7. Gotowe danie przełóż do dwóch miseczek.

Lekkie dania wieczorową porą

Istnieje wiele szkodliwych mitów na temat kolacji, np. taki, że w trosce o szczupłą sylwetkę w ogóle powinno się z niej rezygnować albo ograniczyć do kilku listków sałaty, ale nie później niż o 18:00. Zapomnij o tych wątpliwych radach – nie przysłużą się ani zdrowiu, ani figurze. Dlaczego? Jedząc wieczorem zbyt mało albo odpuszczając ostatni posiłek, narażasz się na burczenie w brzuchu, problem z zaśnięciem i nocne eskapady do lodówki. Lekka kolacja zjedzona 2–3 godziny przed pójściem spać to zdecydowanie lepszy pomysł. Zdrowa kolacja powinna zawierać białko, czyli: sery, ryby, mięso, jaja, tofu lub inne produkty na bazie roślin strączkowych. Nasze pomysły? Sałatka grecka z serem feta, kanapki z pastą z soczewicy, sałatka z wędzonym pstrągiem, risotto z kurczakiem i pieczarkami albo placuszki ze szpinakiem i serem ricotta, które z łatwością przygotujesz z naszym przepisem.

Zdrowe nawyki, które warto wprowadzić w życie

Przepis na placki ze szpinakiem i serem ricotta

30 min
    Lista składników (na cztery porcje):
  • 1/2 opakowania umytego świeżego szpinaku, np. Vital Fresh
  • 2 jajka, np. Moja Kurka
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1/2 szklanki mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 4 łyżki mąki pszennej, np. Złote Pola
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • gałka muszkatołowa, np. Kamis
  • olej roślinny do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego, np. Tolonis
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Liście szpinaku wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie schłodź zimną wodą (tę metodę obróbki cieplnej nazywamy blanszowaniem).

2. Żółtka jajek wymieszaj z serem ricotta, mąką i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Do ciasta dodaj posiekany szpinak i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Ubij pianę z białek i połącz z resztą składników.

5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane.

6. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Polej nimi usmażone placki.

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.