Wigilijna ryba na 5 sposobów
Podczas Wigilii na świątecznym stole królują potrawy rybne. Jeżeli znudził ci się tradycyjny śledzik i karp w panierce, sprawdź nasze smaczne przepisy na pstrąga, dorsza, łososia i karpia w bożonarodzeniowym stylu. Z taką różnorodnością nie ma mowy o monotonii na talerzu.
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę zdrowia, spokoju i wytchnienia. Niech ten wyjątkowy czas będzie wypełniony rodzinną atmosferą i aromatem wybornych wigilijnych potraw.
Postna kolacja wigilijna to prawdziwy festiwal dań rybnych. Tradycyjnie w tym dniu na stołach króluje karp w wielu odsłonach, a także śledź – najczęściej w formie zimnych przystawek. Choć tradycyjne zwyczaje mają w sobie dużo uroku, czasem warto podejść do świąt w nieco bardziej oryginalny i niestandardowy sposób.
Zapewniamy, że rybne dania wcale nie muszą być nudne. Jeżeli domownicy kręcą nosem na myśl o karpiu w galarecie i śledziowych matiasach, sięgnij po któryś z naszych świątecznych przepisów. Pieczony łosoś czy smażony pstrąg w niczym nie ustępują wykwintnym bożonarodzeniowym daniom, a ich wyborny smak z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Zanim przejdziemy do przepisów, sprawdź co wiesz o wigilijnych potrawach
Pstrąg w świątecznym wydaniu
Potrawy z pstrąga to doskonała propozycja na wigilijny wieczór. Ta pyszna ryba słodkowodna wyróżnia się kruchym i soczystym mięsem o delikatnym smaku. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 pstrąg polecany jest w zdrowej, zrównoważonej diecie. Potrawy z tej ryby są nie tylko smaczne, ale także wykwintne i eleganckie.
Świąteczne dania z pstrąga to alternatywa dla tych, którym znudził się świąteczny karp. Wyjątkowy pstrąg w migdałowym kożuszku z pewnością godnie zastąpi króla wigilijnego stołu.
Przepis na pstrąga w migdałach
- Lista składników:
- 500 g świeżego pstrąga tęczowego patroszonego, np. Marinero
- 200 g migdałów blanszowanych w płatkach, np. Bakallino
- 15 szt. orzechów włoskich, np. Bakallino
- 3 łyżki masła, np. Mleczna Dolina
- olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- przyprawy: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, sól ziołowa, pieprz czarny
Wybieraj ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk.
- Przygotowanie:
1. Umyj ryby, osusz papierowym ręcznikiem i skrop obficie sokiem z cytryny.
2. Wierzch pstrąga natrzyj pieprzem i solą ziołową.
3. Wnętrze ryby posyp szczyptą przypraw – tymiankiem, rozmarynem i natką pietruszki. Odstaw filety na ok. 30 minut.
4. Rozpuść na patelni masło, następnie obsmaż posiekane ząbki czosnku. Dodaj płatki migdałowe i praż do zrumienienia.
5. Posiekaj drobno orzechy włoskie i wymieszaj je z czosnkiem oraz migdałami.
6. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę do zrumienienia z każdej strony przez ok. 10 minut.
7. Przełóż pstrągi na talerze i udekoruj je migdałowo-orzechową posypką.
Zapiekany łosoś w eleganckim stylu
Trudno znaleźć gatunek ryby, który dorównałby smakiem wybornemu łososiowi. Ta pyszna ryba morska jest świetnym pomysłem na szybkie, efektowne danie z piekarnika. Poniższy przepis na pieczonego łososia doskonale sprawdzi się w czasie świąt.
Przepis na zapiekanego łososia
- Lista składników:
- 400 g świeżego filetu z łososia atlantyckiego, np. Marinero, porcja rodzinna
- 100 g masła, np. Mleczna Dolina
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- suszone zioła – bazylia, tymianek, pietruszka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kawałki ryby dokładnie umyj, osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
2. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż rybę krótko z obu stron, zaczynając od tej pokrytej skórką. Następnie przełóż filety do formy wysmarowanej masłem i piecz rybę przez około 7 minut w 180°C.
3. Miękkie masło wymieszaj z ziołami, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i odrobiną soku z cytryny. Następnie przełóż masę na folię, uformuj wałek i włóż na godzinę do zamrażalnika.
4. Zamrożone masło pokrój na plasterki i połóż na gorącej, upieczonej rybie.
Prosty, bożonarodzeniowy dorsz z piekarnika
Dorsz to popularna i lubiana ryba, która często pojawia się na stołach podczas rodzinnych obiadów. Nie oznacza to wcale, że nie może wystąpić w roli świątecznej potrawy! Jeżeli cenisz jego delikatny smak, przygotuj pieczonego dorsza w bożonarodzeniowej odsłonie.
Jedzenie ryb poprawia nastrój. Osoby, które regularnie włączają do swojego menu potrawy rybne, są mniej narażone na obniżenie samopoczucia i depresję.
Przepis na pieczonego dorsza z żurawiną
- Lista składników:
- 1,5 kg dorsza atlantyckiego, np. Marinero
- 3 niewielkie cytryny
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g suszonej żurawiny np. BakaD’Or
- 3/4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła, np. Mleczna Dolina
- 3 łyżki musztardy łagodnej, np. Madero
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Dorsza dokładnie umyj, pokrój na kawałki, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
2. Obierz cebule, pokrój jej w drobną kostkę, przełóż na sito i sparz wrzątkiem.
3. Umyj cytryny, z jednej otrzyj skórę, drugą pokrój w plastry, a z dwóch pozostałych wyciśnij sok.
4. Przygotuj sos cytrynowy. Połącz ze sobą olej i bulion warzywny, dodaj dwa obrane ząbki czosnku, musztardę, curry, szczyptę soli i sok wyciśnięty z 2 cytryn. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i na końcu dodaj skórkę z cytryny.
5. Ceramiczne naczynie do pieczenia posmaruj masłem, posyp suszoną żurawiną i połóż na niej filety rybne. Posyp dorsza cebulą i zalej go sosem cytrynowym.
6. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie świeżą żurawiną i posiekaną natką pietruszki.
Karp w dwóch smacznych odsłonach
Karp to tradycyjny symbol polskiej wigilii. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej smacznej ryby w różnych wariantach. Delikatne, jasne mięso karpia docenią szczególnie miłośnicy dań o subtelnym smaku. Ryba ta świetnie wypada w wersji na ostro jak i na słodko. Można ją smażyć, piec lub przyrządzać z niej zupy. Szukasz sprawdzonego pomysłu na wigilijnego karpia? Polecamy prosty przepis na smażoną rybę z masłem czosnkowo-koperkowym albo sycącą, aromatyczną zupę rybną z filetami z karpia. W obu wersjach smakuje doskonale.
Przed II wojną światową z okazji świąt jedzono sandacze, szczupaki, a w biedniejszych rodzinach malutkie stynki i różne inne ryby przyrządzane na wszelkie sposoby.
Przepis na karpia smażonego z masełkiem koperkowo-czosnkowym
- Lista składników na karpia smażonego:
- ok. 1 kg filetów lub płatów ze skórą z karpia świeżego np. Marinero
- połówka cytryny
- 3 cebule pokrojone w grubą kostkę
- 3 łyżki mąki pszennej, np. Złote Pola
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, np. Grula
- 3 łyżki bułki tartej pszennej, np. Pano
- sól, świeżo mielony pieprz
- masło klarowane np. Mleczna Dolina
- olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
- Lista składników na masełko czosnkowo-koperkowe:
- 200 g miękkiego masła, np. Mleczna Dolina
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 gałązki świeżego koperku
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
1. Płaty karpia umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
2. Pokrój każdy płat na mniejsze porcje. Każdy z kawałków ryby obsyp solą i pieprzem z obu stron, a następnie wetrzyj przyprawy w mięso.
3. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
4. Przygotuj duże naczynie, połóż w nim kawałki ryby i obsyp posiekaną cebulą. Przykryj naczynie folią albo ściereczką i wstaw na godzinę do lodówki.
5. W tym czasie przygotuj masełko czosnkowo-koperkowe. Miękkie masło rozetrzyj widelcem z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, drobno posiekanym koperkiem oraz szczyptą soli.
6. Wyłóż masę na kawałek folii, zwiń w rulon i schowaj na godzinę do zamrażalnika.
7. Wyjmij karpia z lodówki, otrzep z cebuli. Natrzyj rybę plasterkami cytryny.
8. Wysyp na talerzyk mąkę pszenną, ziemniaczaną, bułkę tartą i szczyptę zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
9. Na patelni rozgrzej olej.
10. Porcje karpia obtocz w mieszance mąk i bułki – mocno przyciśnij rybę, żeby przywarło do niej jak najwięcej mąki. Następnie połóż kawałki karpia na rozgrzany tłuszcz i smaż do zrumienienia.
11. Smażone filety z karpia serwuj z plasterkami przygotowanego wcześniej masełka, które nada rybie wyjątkowego smaku.
Karp
Sezon na tę smaczną rybę słodkowodną zaczyna się właśnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Karp jest nieodłącznym elementem świątecznego menu. Na wigilijnym stole pojawia się w wielu odsłonach – smażony w panierce, pieczony, w galarecie, na słodko i na ostro. Wyjątkowo smaczne, delikatne mięso skrywa wiele.
Łosoś
Miłośnicy łososia zajadają się nim przez okrągły rok. I trudno się dziwić, bo to samo zdrowie! W pysznym, różowym mięsie znajdziemy bogactwo kwasów omega-3,. Łosoś to ryba, która smakuje najlepiej prosto z piekarnika, ale jej filety można też smażyć.
Jednym ze świątecznych zwyczajów jest wkładanie do portfela łusek wigilijnej ryby, by zapewnić sobie pomyślność finansową na przyszły rok.
Przepis na wykwintną zupę rybną z karpia
- Lista składników:
- 1 filet z karpia ze skórą, np. Marinero
- 1 l wywaru warzywnego
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego np. Mleczna Dolina
- 4 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%, np. Mleczna Dolina
- 2 łyżeczki mąki pszennej, np. Złote Pola
- sól morska i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
2. Zalej cebulkę wywarem warzywnym, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera oraz pora w kawałku. Gotuj 15 minut.
3. Zmniejsz ogień i wrzuć do garnka pokrojony na kawałki filet z karpia. Dopraw zupę solą i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz.
4. Mąkę dokładnie rozprowadź w niedużej ilości zimnej wody, dodaj do garnka z zupą i gotuj jeszcze chwilę, stale mieszając.
5. Na końcu zabiel zupę śmietaną. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.