Wigilijna ryba na 5 sposobów

Podczas Wigilii na świątecznym stole królują potrawy rybne. Jeżeli znudził ci się tradycyjny śledzik i karp w panierce, sprawdź nasze smaczne przepisy na pstrąga, dorsza, łososia i karpia w bożonarodzeniowym stylu. Z taką różnorodnością nie ma mowy o monotonii na talerzu.

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę zdrowia, spokoju i wytchnienia. Niech ten wyjątkowy czas będzie wypełniony rodzinną atmosferą i aromatem wybornych wigilijnych potraw.

Piernik Piernikowaty

Postna kolacja wigilijna to prawdziwy festiwal dań rybnych. Tradycyjnie w tym dniu na stołach króluje karp w wielu odsłonach, a także śledź – najczęściej w formie zimnych przystawek. Choć tradycyjne zwyczaje mają w sobie dużo uroku, czasem warto podejść do świąt w nieco bardziej oryginalny i niestandardowy sposób.

Zapewniamy, że rybne dania wcale nie muszą być nudne. Jeżeli domownicy kręcą nosem na myśl o karpiu w galarecie i śledziowych matiasach, sięgnij po któryś z naszych świątecznych przepisów. Pieczony łosoś czy smażony pstrąg w niczym nie ustępują wykwintnym bożonarodzeniowym daniom, a ich wyborny smak z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Zanim przejdziemy do przepisów, sprawdź co wiesz o wigilijnych potrawach

Pstrąg w świątecznym wydaniu

Potrawy z pstrąga to doskonała propozycja na wigilijny wieczór. Ta pyszna ryba słodkowodna wyróżnia się kruchym i soczystym mięsem o delikatnym smaku. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 pstrąg polecany jest w zdrowej, zrównoważonej diecie. Potrawy z tej ryby są nie tylko smaczne, ale także wykwintne i eleganckie.

Świąteczne dania z pstrąga to alternatywa dla tych, którym znudził się świąteczny karp. Wyjątkowy pstrąg w migdałowym kożuszku z pewnością godnie zastąpi króla wigilijnego stołu.

Przepis na pstrąga w migdałach

30 min
    Lista składników:
  • 500 g świeżego pstrąga tęczowego patroszonego, np. Marinero
  • 200 g migdałów blanszowanych w płatkach, np. Bakallino
  • 15 szt. orzechów włoskich, np. Bakallino
  • 3 łyżki masła, np. Mleczna Dolina
  • olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, sól ziołowa, pieprz czarny

Wybieraj ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Niebieski znak MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk.

    Przygotowanie:

1. Umyj ryby, osusz papierowym ręcznikiem i skrop obficie sokiem z cytryny.

2. Wierzch pstrąga natrzyj pieprzem i solą ziołową.

3. Wnętrze ryby posyp szczyptą przypraw – tymiankiem, rozmarynem i natką pietruszki. Odstaw filety na ok. 30 minut.

4. Rozpuść na patelni masło, następnie obsmaż posiekane ząbki czosnku. Dodaj płatki migdałowe i praż do zrumienienia.

5. Posiekaj drobno orzechy włoskie i wymieszaj je z czosnkiem oraz migdałami.

6. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę do zrumienienia z każdej strony przez ok. 10 minut.

7. Przełóż pstrągi na talerze i udekoruj je migdałowo-orzechową posypką.

Zapiekany łosoś w eleganckim stylu

Trudno znaleźć gatunek ryby, który dorównałby smakiem wybornemu łososiowi. Ta pyszna ryba morska jest świetnym pomysłem na szybkie, efektowne danie z piekarnika. Poniższy przepis na pieczonego łososia doskonale sprawdzi się w czasie świąt.

Przepis na zapiekanego łososia

20 min
    Lista składników:
  • 400 g świeżego filetu z łososia atlantyckiego, np. Marinero, porcja rodzinna
  • 100 g masła, np. Mleczna Dolina
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • suszone zioła – bazylia, tymianek, pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Kawałki ryby dokładnie umyj, osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem.

2. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż rybę krótko z obu stron, zaczynając od tej pokrytej skórką. Następnie przełóż filety do formy wysmarowanej masłem i piecz rybę przez około 7 minut w 180°C.

3. Miękkie masło wymieszaj z ziołami, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i odrobiną soku z cytryny. Następnie przełóż masę na folię, uformuj wałek i włóż na godzinę do zamrażalnika.

4. Zamrożone masło pokrój na plasterki i połóż na gorącej, upieczonej rybie.

Prosty, bożonarodzeniowy dorsz z piekarnika

Dorsz to popularna i lubiana ryba, która często pojawia się na stołach podczas rodzinnych obiadów. Nie oznacza to wcale, że nie może wystąpić w roli świątecznej potrawy! Jeżeli cenisz jego delikatny smak, przygotuj pieczonego dorsza w bożonarodzeniowej odsłonie.

Jedzenie ryb poprawia nastrój. Osoby, które regularnie włączają do swojego menu potrawy rybne, są mniej narażone na obniżenie samopoczucia i depresję.

Przepis na pieczonego dorsza z żurawiną

40 min
20 min
    Lista składników:
  • 1,5 kg dorsza atlantyckiego, np. Marinero
  • 3 niewielkie cytryny
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g suszonej żurawiny np. BakaD’Or
  • 3/4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła, np. Mleczna Dolina
  • 3 łyżki musztardy łagodnej, np. Madero
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. Dorsza dokładnie umyj, pokrój na kawałki, a następnie natrzyj solą i pieprzem.

2. Obierz cebule, pokrój jej w drobną kostkę, przełóż na sito i sparz wrzątkiem.

3. Umyj cytryny, z jednej otrzyj skórę, drugą pokrój w plastry, a z dwóch pozostałych wyciśnij sok.

4. Przygotuj sos cytrynowy. Połącz ze sobą olej i bulion warzywny, dodaj dwa obrane ząbki czosnku, musztardę, curry, szczyptę soli i sok wyciśnięty z 2 cytryn. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i na końcu dodaj skórkę z cytryny.

5. Ceramiczne naczynie do pieczenia posmaruj masłem, posyp suszoną żurawiną i połóż na niej filety rybne. Posyp dorsza cebulą i zalej go sosem cytrynowym.

6. Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie świeżą żurawiną i posiekaną natką pietruszki.

Karp w dwóch smacznych odsłonach

Karp to tradycyjny symbol polskiej wigilii. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej smacznej ryby w różnych wariantach. Delikatne, jasne mięso karpia docenią szczególnie miłośnicy dań o subtelnym smaku. Ryba ta świetnie wypada w wersji na ostro jak i na słodko. Można ją smażyć, piec lub przyrządzać z niej zupy. Szukasz sprawdzonego pomysłu na wigilijnego karpia? Polecamy prosty przepis na smażoną rybę z masłem czosnkowo-koperkowym albo sycącą, aromatyczną zupę rybną z filetami z karpia. W obu wersjach smakuje doskonale.

Przed II wojną światową z okazji świąt jedzono sandacze, szczupaki, a w biedniejszych rodzinach malutkie stynki i różne inne ryby przyrządzane na wszelkie sposoby.

Przepis na karpia smażonego z masełkiem koperkowo-czosnkowym

120 min
    Lista składników na karpia smażonego:
  • ok. 1 kg filetów lub płatów ze skórą z karpia świeżego np. Marinero
  • połówka cytryny
  • 3 cebule pokrojone w grubą kostkę
  • 3 łyżki mąki pszennej, np. Złote Pola
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, np. Grula
  • 3 łyżki bułki tartej pszennej, np. Pano
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane np. Mleczna Dolina
  • olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
    Lista składników na masełko czosnkowo-koperkowe:
  • 200 g miękkiego masła, np. Mleczna Dolina
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

1. Płaty karpia umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem.

2. Pokrój każdy płat na mniejsze porcje. Każdy z kawałków ryby obsyp solą i pieprzem z obu stron, a następnie wetrzyj przyprawy w mięso.

3. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.

4. Przygotuj duże naczynie, połóż w nim kawałki ryby i obsyp posiekaną cebulą. Przykryj naczynie folią albo ściereczką i wstaw na godzinę do lodówki.

5. W tym czasie przygotuj masełko czosnkowo-koperkowe. Miękkie masło rozetrzyj widelcem z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, drobno posiekanym koperkiem oraz szczyptą soli.

6. Wyłóż masę na kawałek folii, zwiń w rulon i schowaj na godzinę do zamrażalnika.

7. Wyjmij karpia z lodówki, otrzep z cebuli. Natrzyj rybę plasterkami cytryny.

8. Wysyp na talerzyk mąkę pszenną, ziemniaczaną, bułkę tartą i szczyptę zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

9. Na patelni rozgrzej olej.

10. Porcje karpia obtocz w mieszance mąk i bułki – mocno przyciśnij rybę, żeby przywarło do niej jak najwięcej mąki. Następnie połóż kawałki karpia na rozgrzany tłuszcz i smaż do zrumienienia.

11. Smażone filety z karpia serwuj z plasterkami przygotowanego wcześniej masełka, które nada rybie wyjątkowego smaku.

Jednym ze świątecznych zwyczajów jest wkładanie do portfela łusek wigilijnej ryby, by zapewnić sobie pomyślność finansową na przyszły rok.

Przepis na wykwintną zupę rybną z karpia

40 min
    Lista składników:
  • 1 filet z karpia ze skórą, np. Marinero
  • 1 l wywaru warzywnego
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
  • 1 cebula
  • łyżka masła klarowanego np. Mleczna Dolina
  • 4 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%, np. Mleczna Dolina
  • 2 łyżeczki mąki pszennej, np. Złote Pola
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

2. Zalej cebulkę wywarem warzywnym, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera oraz pora w kawałku. Gotuj 15 minut.

3. Zmniejsz ogień i wrzuć do garnka pokrojony na kawałki filet z karpia. Dopraw zupę solą i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz.

4. Mąkę dokładnie rozprowadź w niedużej ilości zimnej wody, dodaj do garnka z zupą i gotuj jeszcze chwilę, stale mieszając.

5. Na końcu zabiel zupę śmietaną. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

5 pomysłów na sylwestrowe przystawki. Tylko z 3 składników

Czego nie może zabraknąć podczas sylwestrowej imprezy? Muzyki, zimnych napojów, szampana i oczywiście zimnego bufetu. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na pyszne przekąski na sylwestrowy stół, które na pewno zdobędą twoje serce.

Życzę wiele szczęścia i kulinarnych inspiracji w nadchodzącym Nowym Roku!

Gwiazdka Nastka

Sylwester to najważniejsza noc, podczas której żegnamy stary i witamy nowy rok. Takie wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy i wykwintnego menu. Nawet jeżeli planujesz spędzić Sylwestra w domu, przyda ci się kilka prostych pomysłów na smaczne przystawki, które idealnie pasują do bąbelków szampana.

Oprócz kilku prostych dań na ciepło, warto też przygotować tzw. zimny bufet, czyli stół z wyborem różnych przystawek. Tak naprawdę tylko od ciebie zależy jak skomponujesz menu sylwestrowych przekąsek. Mogą znaleźć się tam oliwki, deski serów i wędlin, kremowe pasty do pieczywa, miks cienko pokrojonych warzyw (marchew, papryka, ogórek, seler naciowy itp.) w zestawie z sosami o różnych smakach, proste sałatki, mini-kanapeczki, szaszłyki i słodkości. Podczas imprezowej nocy najlepiej sprawdzają się przystawki na jeden kęs, które można wziąć ze stołu bez konieczności przerywania zabawy. To właśnie tym pozycjom w sylwestrowym jadłospisie warto poświęcić więcej czasu i uwagi, bo od nich w dużej mierze zależy sukces sylwestrowej nocy.

Nie masz pomysłu na zimny bufet? Spieszymy z pomocą! Przygotowaliśmy pięć prostych i sprawdzonych przepisów na smaczne przystawki, które na pewno zdobędą serca twoich gości. Podaj je podczas sylwestrowej nocy, a przekonasz się, jak szybko znikną ze stołu.

Coś na ząb? Mini-szaszłyki i tartinki szybko zaspokoją głód podczas długiej zabawy

W Sylwestra świetnie sprawdzą się treściwe przekąski w formie małych szaszłyków i zgrabnych kanapeczek. Takie przystawki idealnie pasują do zimnych drinków lub szampana. Ich zaletą jest niewielka ilość składników i prostota wykonania. W razie potrzeby zawsze możesz dorobić brakujące przekąski podczas sylwestrowej nocy, bo przygotowuje się je w kilka chwil.

Przepis na kolorowe mini-szaszłyki z szynką prosciutto

25 min
    Lista składników:
  • 1 słoik zielonych oliwek drylowanych z czosnkiem i papryką, np. El Toro Rojo
  • 2 opakowania szynki prosciutto, np. Kraina Wędlin
  • 1 opakowanie sera kanapkowo – sałatkowego typu feta, np. Tolonis

Skąd wziął się pomysł, żeby ostatnią noc w roku nazwać Sylwestrem? Starożytna legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia papieża Sylwestra II. Ponoć duchowny uratował ludzkość przed atakiem groźnego smoka Lewiatana, który miał doprowadzić do końca świata.

Przygotowanie:

1. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój na małe kawałki.

2. Ser feta pokrój w kostkę.

3. Oliwki odcedź z zalewy i przełóż do miseczki.

4. Nabijaj na wykałaczki kolejno kawałek szynki, kostkę sera i oliwkę.

5. Gotowe szaszłyki połóż na dużym półmisku i udekoruj według gustu.

Przepis na tartinki z łososiem

30 min
    Lista składników:
  • 2 opakowania łososia wędzonego, np. Marinero
  • 2 opakowania chleba typu pumpernikiel
  • 2 opakowania serka śmietankowy, np. Delikate
  • opcjonalnie: świeży koperek do ozdoby

Przygotowanie:

1. Z kromek chleba wytnij niewielkie krążki (możesz do tego użyć metalowej foremki do ciastek).

2. Plastry łososia pokrój drobno i połącz z serkiem śmietankowym.

3. Posmaruj kanapeczki pastą serowo – rybną. Na końcu możesz ozdobić każdą tartinkę gałązką świeżego koperku.

Hity imprezowej nocy: proste przystawki z bakłażana i cukinii

Bakłażan i cukinia od lat królują na imprezowych stołach. Dlaczego? Bo możesz z nich wyczarować niezliczoną ilość prostych i smacznych przekąsek. Zarówno cukinia, jak i bakłażan doskonale nadaje się do grillowania i smażenia. Oba warzywa wybornie smakują w formie past, kremowych sosów lub smakowitych roladek z nadzieniem.

Nasza rada: przed sylwestrowym wieczorem zaopatrz się w kilka sztuk świeżych kabaczków i bakłażanów, a my chętnie pokażemy ci, co z nich zrobić. Nasi faworyci to roladki serowe z cukinii i kremowa pasta z grillowanego bakłażana.

Przepis na roladki z cukinii z kremowym serkiem czosnkowym

30 min
    Lista składników:
  • dwie cukinie średniej wielkości
  • olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 2 opakowania serka śmietankowego do kanapek z czosnkiem, np. Delikate

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem i pokrój w długie plastry.

2. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry cukinii z obu stron, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Następnie rozłóż je na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.

3. Ostudzone plasterki cukinii posmaruj kremowym serkiem i zwijaj w ciasne roladki. Jeżeli się rozwijają, możesz je spiąć przy pomocy wykałaczek.

4. Poukładaj roladki na dużym talerzu i udekoruj liśćmi sałaty oraz cząstkami pomidora.

Jeden z sylwestrowych przesądów mówi, że 31 grudnia nie wolno sprzątać. Zamiatając możemy wymieść szczęście z domu.

Przepis na pyszną pastę z grillowanego bakłażana

40 min
    Lista składników:
  • 500 g bakłażana
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, np. Casa de Azeite

Przygotowanie:

1. Bakłażany ponakłuwaj widelcem, a następnie ułóż na ruszcie w piekarniku i piecz ok. 40 minut z wykorzystaniem programu do grillowania. Co pewien czas obracaj warzywa, żeby się dobrze upiekły.

2. Po upływie tego czasu wyjmij bakłażany z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

3. Obierz bakłażany ze skórki i pokrój je na drobne kawałki.

4. Przełóż cząstki bakłażana do dużej miski, wsyp sól czosnkową do smaku. Następnie przy pomocy widelca rozetrzyj kawałki warzywa na gładką masę.

5. Do miski stopniowo wlej oliwę i wymieszaj ją dokładnie z bakłażanowym kremem. Jeżeli zależy ci na gładkiej konsystencji pasty, możesz zmiksować ją przy pomocy blendera.

6. Przełóż pastę do kilku niewielkich miseczek i postaw na stole. Smakuje wyśmienicie z bagietką, paluszkami grissini lub słupkami świeżych warzyw.

Pomysł na szybki deser? Przygotuj przekąskę w modnym, słodko – słonym wydaniu

Szukasz szybkiego przepisu na słodkie co nieco? Daruj sobie skomplikowane wypieki – większość osób ma serdecznie dość ciast po świątecznym maratonie. Apetyt na słodkości możesz zaspokoić prostymi przekąskami, które przygotujesz w kilka chwil. Nasze serca i podniebienia podbiły słone krakersy z kemem czekoladowym i figą – dziecinnie łatwy i absolutnie przepyszny deser, który stanie się przebojem każdej imprezy. Modne połączenie słodkiego i słonego smaku plus orzeźwiający, owocowy akcent w postaci cząstek świeżej figi to słodki strzał w dziesiątkę.

Krakersy z kremem kakaowo – orzechowym i świeżą figą

20 min
    Lista składników:
  • 1 opakowanie solonych krakersów podłużnych, np. Top Pub
  • 1 opakowanie kremu do smarowania pieczywa o smaku czekoladowym, np. Chocofini
  • 5 świeżych fig

Przygotowanie:

1. Świeże figi dokładnie umyj, osusz i pokrój na drobne cząstki.

2. Na dużej tacy rozłóż krakersy, posmaruj je czekoladowym kremem i ozdób cząstkami figi.

3. Pyszne słodkie przekąski gotowe.

Porady żywieniowe na Nowy Rok. Z nimi łatwiej dotrzymasz noworocznych postanowień

Obiecujesz sobie, że od nowego roku zaczniesz się zdrowo i regularnie odżywiać? Z naszymi poradami na pewno ci się uda. Wykorzystaj poniższe inspiracje i proste przepisy na lekkie, pożywne dania i przekonaj się, że zdrowa dieta może być naprawdę smaczna!

Z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom dużo zdrowia, spokoju i wielu kulinarnych inspiracji na każdy dzień!

Gwiazdka Nastka

Jedz śniadanie na dobry start

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niby doskonale o tym wiemy, a jednak mając do wyboru poranne krzątanie się w kuchni i drzemkę pod ciepłą kołdrą, często ochoczo wybieramy to drugie. W rezultacie później brakuje czasu na przygotowanie zdrowego i urozmaiconego posiłku. Wybiegamy z domu w popłochu, kupując po drodze słodką bułkę albo batona, który zaspokoi głód na moment. Nasz organizm jest jednak zbyt mądry na takie gierki i szybko dopomni się o należne mu paliwo. Dojadając przez resztę dnia przypadkowe przekąski, nie zapewniamy sobie zdrowego pożywienia, za to zafundujemy naszemu umysłowi skoki i spadki energetyczne, a ciału – dużo zbędnych kalorii. Ta seria niefortunnych zdarzeń zaczęła się tak niewinnie – od pominięcia zdrowego i sycącego śniadania... Teraz już chyba nie masz żadnych wątpliwości, że warto je jeść, prawda?

Przygotowanie porannego posiłku wcale nie musi trwać wiele godzin. Istnieje wiele pysznych pomysłów na pełnowartościowe śniadania, które zjesz ze smakiem. Przykłady? Koktajl owsiany z owocami, pełnoziarniste tosty z twarożkiem i konfiturą, energetyczna jajecznica czy słodki i sycący budyń jaglany. No i oczywiście owsianka – śniadaniowy ulubieniec sportowców i dietetyków. Nie przepadasz za owsianką? Wypróbuj naszą zmodyfikowaną, pieczoną wersję tej potrawy. Gwarantujemy, że momentalnie ją pokochasz.

Sprawdź swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania

Przepis na pieczoną owsiankę z bananami i orzechami

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • szklanka płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1/2 szklanki świeżego mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, np. Tola
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • 1 łyżka płynnego miodu, np. Złota Pasieka
  • odrobina soli
  • 2 banany
  • kilka orzechów włoskich np. Bakallino

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem – Hipokrates, starożytny lekarz grecki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.

2. Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

3. Połowę masy wlej do naczynia żaroodpornego, przełóż plasterkami bananów, a na wierzch wylej drugą połowę masy.

4. Piecz owsiankę w temp. 180°C. przez ok. 25 minut.

5. Orzechy włoskie posiekaj drobno i posyp nimi upieczoną owsiankę.

Postaw na zdrowe przekąski w ciągu dnia

Czujesz głód między posiłkami? Zamiast sięgać po słodycze, miej w pogotowiu lekką i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Takim niewielkim, ale sycącym posiłkiem może być np. koktajl warzywny, słodki deser z nasion chia, jogurt z dodatkiem świeżych owoców i orzechów albo lekka sałatka. Jeżeli lubisz muffiny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowe babeczki owsiane – idealne do kawy albo jako przekąska przed popołudniowym treningiem.

Przepis na pyszne muffinki owsiane

30 min
    Lista składników:
  • szklanka mąki pszennej, np. Złote Pola
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • szklanka mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, np. Wyborny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód albo malin
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich, np. Bakallino

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i płatki owsiane.

2. Do suchych składników dodaj świeże lub mrożone owoce i drobno posiekane orzechy.

3. W osobnym naczyniu roztrzep jedno jajko, dodaj mleko i olej.

4. Mokre składniki połącz (niezbyt dokładnie) z suchymi.

5. Napełnij ciastem foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia.

6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną płatków owsianych i orzechów.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 minut.

Szybki i zdrowy lunch dla zabieganych? Zobacz, jakie to proste

Bez względu na to, czy pracujesz w domu, czy w biurze, twojemu organizmowi należy się przerwa na lunch. To, czy będzie to zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który doda ci sił do dalszej pracy, zależy już tylko od ciebie. Z doświadczenia wiemy, że planowanie sprzyja zrównoważonej diecie, dlatego o tym, co zjesz jutro w porze obiadowej, warto pomyśleć już teraz. Planując posiłek, uchronisz się przed pokusą zamawiania fast foodów lub sięgania po puste kalorie. Niech twój lunch będzie dla ciebie chwilą, którą celebrujesz smacznym i zdrowym jedzeniem, a dla twojego ciała – solidnym zastrzykiem niezbędnych węglowodanów, tłuszczu i białka.

Inspiracje? Np. sałatka z tuńczykiem i awokado, warzywne burgery z kolorową surówką, smażony ryż z kurczakiem w meksykańskim stylu albo pożywna i pyszna kasza orkiszowa z jarmużem i łososiem – idealna propozycja na smaczny lunchbox.

Przepis na kaszę orkiszową z łososiem i jarmużem

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • 100 g kaszy orkiszowej, np. Plony Natury
  • 100 g wędzonego łososia, np. Marinero
  • 100 g jarmużu, np. Vital Fresh
  • 100 g mrożonej brukselki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 2 ząbki czosnku

Zdrowie jest tym czynnikiem, który daje poczucie, iż właśnie jesteśmy w najlepszym okresie naszego życia – Franklin Adams, pisarz amerykański

Przygotowanie:

1. Wrzuć woreczek z kaszą orkiszową do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj ok. 15–20 min.

2. Po upływie tego czasu odcedź kaszę, wysyp na talerz albo do miseczki i pozostaw do odparowania i ostygnięcia.

3. Mrożoną brukselkę wrzuć do wody z odrobiną soli i cukru (cukier zapobiega utracie pięknego, zielonego koloru liści brukselki) i gotuj na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

4. Jarmuż i ostudzoną brukselkę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Na dużą patelnię wrzuć drobno pokrojone kawałki wędzonego łososia i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj czosnek oraz warzywa i smaż ok. 3 min. na tłuszczu wytopionym z ryby.

6. Do ryby i warzyw wsyp kaszę, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę.

7. Gotowe danie przełóż do dwóch miseczek.

Lekkie dania wieczorową porą

Istnieje wiele szkodliwych mitów na temat kolacji, np. taki, że w trosce o szczupłą sylwetkę w ogóle powinno się z niej rezygnować albo ograniczyć do kilku listków sałaty, ale nie później niż o 18:00. Zapomnij o tych wątpliwych radach – nie przysłużą się ani zdrowiu, ani figurze. Dlaczego? Jedząc wieczorem zbyt mało albo odpuszczając ostatni posiłek, narażasz się na burczenie w brzuchu, problem z zaśnięciem i nocne eskapady do lodówki. Lekka kolacja zjedzona 2–3 godziny przed pójściem spać to zdecydowanie lepszy pomysł. Zdrowa kolacja powinna zawierać białko, czyli: sery, ryby, mięso, jaja, tofu lub inne produkty na bazie roślin strączkowych. Nasze pomysły? Sałatka grecka z serem feta, kanapki z pastą z soczewicy, sałatka z wędzonym pstrągiem, risotto z kurczakiem i pieczarkami albo placuszki ze szpinakiem i serem ricotta, które z łatwością przygotujesz z naszym przepisem.

Zdrowe nawyki, które warto wprowadzić w życie

Przepis na placki ze szpinakiem i serem ricotta

30 min
    Lista składników (na cztery porcje):
  • 1/2 opakowania umytego świeżego szpinaku, np. Vital Fresh
  • 2 jajka, np. Moja Kurka
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1/2 szklanki mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 4 łyżki mąki pszennej, np. Złote Pola
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • gałka muszkatołowa, np. Kamis
  • olej roślinny do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego, np. Tolonis
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Liście szpinaku wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie schłodź zimną wodą (tę metodę obróbki cieplnej nazywamy blanszowaniem).

2. Żółtka jajek wymieszaj z serem ricotta, mąką i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Do ciasta dodaj posiekany szpinak i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Ubij pianę z białek i połącz z resztą składników.

5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane.

6. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Polej nimi usmażone placki.

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.