Biedronka poleca

Inspiracje

Przepisy wideo

Dwa przepisy na pyszny makowiec. Wypróbuj tradycyjną i nowoczesną wersję

MAKOWIEC GOSI

Do przygotowania przepisu Gosi potrzebne są:

  • 2 opakowania maku niebieskiego mielonego Bakallino
  • 150 g miodu ekologicznego wielokwiatowego goBIO
  • 50 g rodzynków hetmańskich BakaD'Or
  • 100 g + 50 g orzechów włoskich Bakallino
  • 100 g + 50g orzechów nerkowca Bakallino
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego Wybornego
  • 5 jajek bio z chowu ekologicznego goBIO
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej Grula
  • 1,5 l zimnej wody
    PRZEPIS:
  • 1. Mak mielony zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Następnie odcedź na sitku wyłożonym gazą i dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
  • 2. Do przestudzonego, ugotowanego maku dodaj: 100 gramów posiekanych orzechów włoskich, 100 gramów posiekanych orzechów nerkowca, rodzynki, miód, olej i skrobię ziemniaczaną.
  • 3. Na grubych oczkach tarki zetrzyj dwa jabłka, następnie przełóż je do masy.
  • 4. Na koniec dodaj jeszcze dwie łyżeczki cynamonu i pięć ekologicznych jajek (możesz dodać je bezpośrednio do masy lub etapami: najpierw żółtka, następnie ubite na sztywno białka z odrobiną soli).
  • 5. Całość przełóż do blachy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami (50 gramów orzechów nerkowca i 50 gramów orzechów włoskich).
  • 6. Ciasto piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół przez 50 minut.

MAKOWIEC NATALII

Do przygotowania przepisu Natalii potrzebne są:

    ciasto:
  • 6 żółtek jajek z chowu ściółkowego Moja Kurka
  • 3 szklanki mąki pszennej extra typ 405 Złote Pola
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła Ekstra Mleczna Dolina
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa makowa:
  • 2 opakowania maku niebieskiego mielonego Bakallino
  • 250 g miodu spadziowego z Bieszczad Biedronka Premium
  • 80 g rozpuszczonego masła Ekstra Mleczna Dolina
  • 120 g orzechów włoskich Bakallino
  • 50 g suszonych moreli Bakallino
  • 1/2 tabliczki czekolady świątecznej Magnetic
  • 50 g rodzynków hetmańskich BakaD'Or
  • 50 g suszonej żurawiny BakaD'Or
  • 10 g migdałów blanszowanych w płatkach Bakallino
  • 5 jajek z chowu ściółkowego Moja Kurka
  • 1,5 litra mleka UHT 3,2% Mleczna Dolina
    PRZEPIS:
  • 1. Składniki na ciasto, czyli 6 żółtek, mąkę pszenną, cukier puder, miękkie masło i proszek do pieczenia umieść w misce i dokładnie zagnieć na zwartą, jednolitą masę. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 h.
  • 2. Mak mielony zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Następnie odcedź na sitku wyłożonym gazą i dobrze odciśnij z nadmiaru mleka.
  • 3. Do przestudzonego, ugotowanego maku dodaj: miód, posiekane orzechy włoskie, suszone morele, rodzynki, posiekaną czekoladę, żurawinę oraz migdały blanszowane w płatkach. Całość wymieszaj.
  • 4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj bezpośrednio do pozostałych składników, białka ubij i w kolejnym kroku dodaj do masy razem z roztopionym masłem. Całość dokładnie wymieszaj.
  • 5. Na dno blachy (35 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia na grubych oczkach tarki zetrzyj 2/3 ciasta. Na tak przygotowany spód wyłóż całą masę makową i zetrzyj pozostałą część ciasta.
  • 6. Makowiec piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół przez 50 minut.

Klasyczny czy wegański? Przepisy na dwa doskonałe, świąteczne serniki

SERNIK GOSI

Do przygotowania przepisu Gosi potrzebne są:

  • 180 g suszonych moreli Bakallino
  • 200 g + 150 g orzechów nerkowca Bakallino
  • 2 łyżki oleju kokosowego Vitanella
  • 300 g kaszy jaglanej goBIO
  • 50 g rodzynków sułtańskich Bakallino
  • 5 łyżek + 2 łyżki syropu klonowego goBIO
  • 750 ml + 200 ml napoju owsianego goVEGE
  • dwie szczypty soli
  • sok z całej cytryny
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1. Morele zalej wrzątkiem i pozostaw do zmięknięcia przez około 5 minut.
  • 2. Orzechy nerkowca podpraż i następnie zmiksuj. Pierwszą porcję (200 g) przełóż do formy na ciasto, resztę odłóż na bok (wykorzystasz je później do udekorowania ciasta).
  • 3. Morele wrzuć do blendera i zmiksuj. Przełóż je do formy, w której znajdują się już orzechy. Połącz oba składniki i wyłóż nimi spód tortownicy o średnicy 21 cm.
  • 4. Kaszę jaglaną możesz przepłukać wrzątkiem lub wsypać bezpośrednio do garnka. Następnie zalej ją trzema szklankami napoju owsianego i dodaj 2 łyżki oleju kokosowego. Całość gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji papki.
  • 5. W 200 ml napoju owsianego rozpuść budyń i wlej go do ugotowanej kaszy, pozostaw na małym ogniu przez 30 sekund, cały czas energicznie mieszając. Następnie dodaj syrop klonowy (5 łyżek) i sok z cytryny.
  • 6. Całość zmiksuj blenderem żyrafowym, pozostawiając w masie drobne grudki. Na koniec dodaj rodzynki.
  • 7. Tak przygotowaną masę przełóż do blachy na przygotowany morelowo-orzechowy spód. Wierzch ciasta posyp wcześniej podprażonymi orzechami nerkowca i polej syropem klonowym (2 łyżki).
  • 8. Ciasto włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

SERNIK NATALII

Do przygotowania przepisu Natalii potrzebne są:

  • 200 g + 50 g dzwoneczków korzennych Magnetic
  • 60 g masła Ekstra Mleczna Dolina
  • 1 opakowanie serka naturalnego Vitello
  • 4 jajka z chowu ściółkowego Moja Kurka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu ekologicznego wielokwiatowy goBIO
  • 2 opakowania budyniu waniliowego Twój Deser
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego Wybornego
  • 100 ml mleka UHT 3,2% Mleczna Dolina
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Grula
  • 1/2 puszki masy kajmakowej Bakallino
  • 1. Ciasteczka korzenne rozdrobnij za pomocą wałka lub blendera z ostrzem w kształcie litery s. Wsyp je do miski i dolej do nich rozpuszczone masło. Oba składki wymieszaj i wyłóż nimi dno blaszki do pieczenia (24 cm x24 cm), następnie włóż do lodówki.
  • 2. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj część serka, miód, dwa budynie, płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, mleko i olej. Całość zmiksuj, dodaj resztę serka i dalej miksuj na gładką masę.
  • 3. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, a potem połącz z masą serową, delikatnie mieszając. Następnie przełóż do formy ze spodem z ciasteczek.
  • 4. Tak przygotowaną masę piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół przez 45 minut. Sernik po upieczeniu zostaw na chwilę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, żeby ciasto „odpoczęło”.
  • 5. Na schłodzony sernik wyłóż masę kajmakową (wcześniej odrobinę ją podgrzej, by stała się bardziej lejąca) i przystrój nią wierzch sernika, na koniec dodaj pokruszone ciasteczka korzenne. Całość włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Kuchnia to wyjątkowe miejsce. To tutaj najczęściej wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem między pokoleniami. Dzieje się tak zwłaszcza w okresie Świąt. Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie i podtrzymywania rodzinnych tradycji – Niech połączy nas wspólne gotowanie!

Konkurs zakończony.
Konkurs zakończony. Nagrody - Gang Fajniaków
(składający się z 10 maskotek i 3 książek) otrzymują:

Przemysław Bednarz
Joanna Paszkiewicz
Dorota Sałabun-Gutwińska
Marzenna Siołek
Anna Twarowska

Gratulujemy! Skontaktujemy się z Państwem drogą mailową w celu ustalenia szczegółów dotyczących przekazania nagród.

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.