5 pomysłów na sylwestrowe przystawki. Tylko z 3 składników
Czego nie może zabraknąć podczas sylwestrowej imprezy? Muzyki, zimnych napojów, szampana i oczywiście zimnego bufetu. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na pyszne przekąski na sylwestrowy stół, które na pewno zdobędą twoje serce.
Życzę wiele szczęścia i kulinarnych inspiracji w nadchodzącym Nowym Roku!
Sylwester to najważniejsza noc, podczas której żegnamy stary i witamy nowy rok. Takie wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy i wykwintnego menu. Nawet jeżeli planujesz spędzić Sylwestra w domu, przyda ci się kilka prostych pomysłów na smaczne przystawki, które idealnie pasują do bąbelków szampana.
Oprócz kilku prostych dań na ciepło, warto też przygotować tzw. zimny bufet, czyli stół z wyborem różnych przystawek. Tak naprawdę tylko od ciebie zależy jak skomponujesz menu sylwestrowych przekąsek. Mogą znaleźć się tam oliwki, deski serów i wędlin, kremowe pasty do pieczywa, miks cienko pokrojonych warzyw (marchew, papryka, ogórek, seler naciowy itp.) w zestawie z sosami o różnych smakach, proste sałatki, mini-kanapeczki, szaszłyki i słodkości. Podczas imprezowej nocy najlepiej sprawdzają się przystawki na jeden kęs, które można wziąć ze stołu bez konieczności przerywania zabawy. To właśnie tym pozycjom w sylwestrowym jadłospisie warto poświęcić więcej czasu i uwagi, bo od nich w dużej mierze zależy sukces sylwestrowej nocy.
Nie masz pomysłu na zimny bufet? Spieszymy z pomocą! Przygotowaliśmy pięć prostych i sprawdzonych przepisów na smaczne przystawki, które na pewno zdobędą serca twoich gości. Podaj je podczas sylwestrowej nocy, a przekonasz się, jak szybko znikną ze stołu.
Coś na ząb? Mini-szaszłyki i tartinki szybko zaspokoją głód podczas długiej zabawy
W Sylwestra świetnie sprawdzą się treściwe przekąski w formie małych szaszłyków i zgrabnych kanapeczek. Takie przystawki idealnie pasują do zimnych drinków lub szampana. Ich zaletą jest niewielka ilość składników i prostota wykonania. W razie potrzeby zawsze możesz dorobić brakujące przekąski podczas sylwestrowej nocy, bo przygotowuje się je w kilka chwil.
Przepis na kolorowe mini-szaszłyki z szynką prosciutto
- Lista składników:
- 1 słoik zielonych oliwek drylowanych z czosnkiem i papryką, np. El Toro Rojo
- 2 opakowania szynki prosciutto, np. Kraina Wędlin
- 1 opakowanie sera kanapkowo – sałatkowego typu feta, np. Tolonis
Skąd wziął się pomysł, żeby ostatnią noc w roku nazwać Sylwestrem? Starożytna legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia papieża Sylwestra II. Ponoć duchowny uratował ludzkość przed atakiem groźnego smoka Lewiatana, który miał doprowadzić do końca świata.
Przygotowanie:
1. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój na małe kawałki.
2. Ser feta pokrój w kostkę.
3. Oliwki odcedź z zalewy i przełóż do miseczki.
4. Nabijaj na wykałaczki kolejno kawałek szynki, kostkę sera i oliwkę.
5. Gotowe szaszłyki połóż na dużym półmisku i udekoruj według gustu.
Przepis na tartinki z łososiem
- Lista składników:
- 2 opakowania łososia wędzonego, np. Marinero
- 2 opakowania chleba typu pumpernikiel
- 2 opakowania serka śmietankowy, np. Delikate
- opcjonalnie: świeży koperek do ozdoby
Przygotowanie:
1. Z kromek chleba wytnij niewielkie krążki (możesz do tego użyć metalowej foremki do ciastek).
2. Plastry łososia pokrój drobno i połącz z serkiem śmietankowym.
3. Posmaruj kanapeczki pastą serowo – rybną. Na końcu możesz ozdobić każdą tartinkę gałązką świeżego koperku.
Hity imprezowej nocy: proste przystawki z bakłażana i cukinii
Bakłażan i cukinia od lat królują na imprezowych stołach. Dlaczego? Bo możesz z nich wyczarować niezliczoną ilość prostych i smacznych przekąsek. Zarówno cukinia, jak i bakłażan doskonale nadaje się do grillowania i smażenia. Oba warzywa wybornie smakują w formie past, kremowych sosów lub smakowitych roladek z nadzieniem.
Nasza rada: przed sylwestrowym wieczorem zaopatrz się w kilka sztuk świeżych kabaczków i bakłażanów, a my chętnie pokażemy ci, co z nich zrobić. Nasi faworyci to roladki serowe z cukinii i kremowa pasta z grillowanego bakłażana.
Przepis na roladki z cukinii z kremowym serkiem czosnkowym
- Lista składników:
- dwie cukinie średniej wielkości
- olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
- 2 opakowania serka śmietankowego do kanapek z czosnkiem, np. Delikate
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem i pokrój w długie plastry.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry cukinii z obu stron, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Następnie rozłóż je na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.
3. Ostudzone plasterki cukinii posmaruj kremowym serkiem i zwijaj w ciasne roladki. Jeżeli się rozwijają, możesz je spiąć przy pomocy wykałaczek.
4. Poukładaj roladki na dużym talerzu i udekoruj liśćmi sałaty oraz cząstkami pomidora.
Jeden z sylwestrowych przesądów mówi, że 31 grudnia nie wolno sprzątać. Zamiatając możemy wymieść szczęście z domu.
Przepis na pyszną pastę z grillowanego bakłażana
- Lista składników:
- 500 g bakłażana
- sól czosnkowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek, np. Casa de Azeite
Przygotowanie:
1. Bakłażany ponakłuwaj widelcem, a następnie ułóż na ruszcie w piekarniku i piecz ok. 40 minut z wykorzystaniem programu do grillowania. Co pewien czas obracaj warzywa, żeby się dobrze upiekły.
2. Po upływie tego czasu wyjmij bakłażany z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
3. Obierz bakłażany ze skórki i pokrój je na drobne kawałki.
4. Przełóż cząstki bakłażana do dużej miski, wsyp sól czosnkową do smaku. Następnie przy pomocy widelca rozetrzyj kawałki warzywa na gładką masę.
5. Do miski stopniowo wlej oliwę i wymieszaj ją dokładnie z bakłażanowym kremem. Jeżeli zależy ci na gładkiej konsystencji pasty, możesz zmiksować ją przy pomocy blendera.
6. Przełóż pastę do kilku niewielkich miseczek i postaw na stole. Smakuje wyśmienicie z bagietką, paluszkami grissini lub słupkami świeżych warzyw.
Pomysł na szybki deser? Przygotuj przekąskę w modnym, słodko – słonym wydaniu
Szukasz szybkiego przepisu na słodkie co nieco? Daruj sobie skomplikowane wypieki – większość osób ma serdecznie dość ciast po świątecznym maratonie. Apetyt na słodkości możesz zaspokoić prostymi przekąskami, które przygotujesz w kilka chwil. Nasze serca i podniebienia podbiły słone krakersy z kemem czekoladowym i figą – dziecinnie łatwy i absolutnie przepyszny deser, który stanie się przebojem każdej imprezy. Modne połączenie słodkiego i słonego smaku plus orzeźwiający, owocowy akcent w postaci cząstek świeżej figi to słodki strzał w dziesiątkę.
Jak uatrakcyjnić sylwestrowe napoje? Możesz ozdobić je kolorowymi kostkami lodu, w których wcześniej zatopisz kawałki warzyw, owoców i listki świeżych ziół. Bajkowe bryłki lodu na pewno zachwycą wszystkich gości.
Barwne koktajle to nieodłączny element sylwestrowej zabawy. Puść wodze fantazji i zaproponuj znajomym drinki z dodatkiem kolorowych soków i efektownych ozdób. Dzięki temu przywitacie Nowy Rok w doskonałych nastrojach!
Szukasz pomysłu na tematyczną zabawę sylwestrową? Polecamy party w stylu wielkich gwiazd złotej ery Hollywood. „Wielki Gatsby”, „Dawno temu w Ameryce”, czy „Powrót do Brideshead” to jedne z wielu inspiracji, dzięki którym stworzycie eleganckie stroje jak z lat 20. XX w.
W tę ostatnią noc w roku zapomnij o zdjęciach robionych telefonem. Sylwestrowe chwile możesz uwiecznić polaroidem. Sesja z przyjaciółmi to wspaniała pamiątka, którą wręczysz gościom po skończonej zabawie.
Krakersy z kremem kakaowo – orzechowym i świeżą figą
- Lista składników:
- 1 opakowanie solonych krakersów podłużnych, np. Top Pub
- 1 opakowanie kremu do smarowania pieczywa o smaku czekoladowym, np. Chocofini
- 5 świeżych fig
Przygotowanie:
1. Świeże figi dokładnie umyj, osusz i pokrój na drobne cząstki.
2. Na dużej tacy rozłóż krakersy, posmaruj je czekoladowym kremem i ozdób cząstkami figi.
3. Pyszne słodkie przekąski gotowe.