Kulinarne trendy. Potrawy, które będą modne w nowym roku

Powoli dobiega końca 2020 r., który dla wielu z nas okazał się niezwykle trudny. Na chwilę jednak zapomnijmy o trwającej pandemii i pozwólmy sobie spojrzeć w przyszłość. Sprawdźmy, jakie kulinarne trendy niesie ze sobą nadchodzący rok.

Życzę Wam pomyślności i szczęścia w nadchodzącym roku. Aby był radośniejszy niż mijający i obfitował w całe mnóstwo dobrych momentów.

Gwiazdka Nastka

Jesienią ukazały się prognozy, przygotowane przez ekspertów branży gastronomicznej, które podpowiadają, po jakie produkty spożywcze będziemy w przyszłym roku sięgać najczęściej oraz jakie dania będziemy gotować. Obserwacja kulinarnych trendów jest bardzo ciekawa, bo okazuje się, że w nadchodzącym roku mamy szansę być… zdrowsi i bardziej przyjaźni środowisku.

Mniej mięsa, więcej warzyw

Dieta roślinna jeszcze nigdy nie miała tylu zwolenników, co obecnie. Weganizm stał się szalenie popularny na całym świecie. Książki z przepisami na bezmięsne dania bardzo szybko znikają z półek w księgarniach, a blogerzy prześcigają się w tworzeniu nowych receptur na dania wytrawne i serwowane na słodko, w których próżno szukać składników odzwierzęcych.

Popularność diety wegańskiej widać też w marketach, które codziennie są odwiedzane przez miliony Polaków. Jeszcze do niedawna produkty takie jak tofu, hummus czy majonez wegański dostępne były wyłącznie w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną. Dziś możemy je kupić od ręki w niemal każdym sklepie.

Na sklepowych półkach możemy też znaleźć wegańskie pasztety, burgery, jogurty czy makarony, często sprzedawane pod marką własną sklepu. Można podejrzewać, że asortyment tego typu produktów będzie się sukcesywnie powiększał. W 2021 r. weganizm nadal będzie popularny. Przybędzie też osób, które świadomie będą rezygnowały z codziennego jedzenia mięsa, ograniczając jego spożycie do 2–3 razy w tygodniu.

Dostępność produktów wegańskich sprawi, że większość z nas będzie chciała ich spróbować. Już zauważalne stało się częstsze promowanie dań, w których jednym ze składników jest ciecierzyca. Dawniej znana była wyłącznie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu, dziś popularyzuje się ją też w kuchni polskiej. A co można z niej przygotować?

Klasycznym daniem z ciecierzycą jest hummus. Można go kupić w sklepach, jednak warto też pokusić się o zrobienie go samodzielnie. To świetna pasta do chleba i słonych przekąsek, a do tego bardzo zdrowa.

Przepis na klasyczny hummus

20 min
    Składniki:
  • Puszka ciecierzycy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 4 kopiaste łyżki pasty tahini, np. Elios
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Łyżka oliwy Extra Virgin, np. goBio

Polska pod względem marnowanej żywności zajmuje 5. miejsce. Więcej produktów spożywczych do kosza wyrzucają Brytyjczycy, Niemcy, Francuzi i Holendrzy.

Przygotowanie:

1. Odsącz ciecierzycę, ale zachowaj wodę z puszki. To aquafaba, która jeszcze się nam przyda.

2. Ciecierzycę umieść w pojemniku blendera. Dodaj dwie łyżki aquafaby. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.

3. Dorzuć pozostałe składniki: sok z cytryny, pastę tahini, sól i pieprz, kumin, oliwę i czosnek. Zblenduj wszystko.

4. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj 1–2 łyżki aquafaby.

5. Hummus bardzo dobrze komponuje się z oliwkami nadziewanymi migdałami, np. Elios.

6. Pozostała aquafaba przyda się nam do zrobienia wegańskiej bezy lub majonezu.

Ochrona klimatu priorytetem!

Nasza planeta osiąga krytyczny okres. Specjaliści nie mają wątpliwości: jeśli szybko nie zaczniemy działać, czeka na ekologiczna katastrofa. Na cenzurowanym znalazło się przede wszystkim mięso, którego produkcja pochłania ogromne ilości wody i odpowiada za dużą część emisji gazów cieplarnianych, której efektem jest globalne ocieplenie.

Wiadomo również, że mięso wcale nie jest tak zdrowe, jak sądzono. Dietetycy zalecają, by zastępować je roślinami strączkowymi, warzywami i różnego rodzaju zbożami. Ma to zresztą swoje odzwierciedlenie w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której mięso znajdziemy niemal na samym jej szczycie, co sugeruje, że nie jest to jeden z istotniejszych składników diety.

Kalafior - spójrzmy na niego inaczej

Zero waste w kuchni

Z ochroną klimatu łączy się temat marnowania żywności, który stanowi jeden z grzechów głównych ludzkości. Na potęgę wyrzucamy jedzenie. W Polsce rocznie marnowanych jest 9 milionów ton żywności, a na świecie – uwaga! – 1,3 mld ton! To ogromne starty, za którymi idą też koszty produkcji oraz – w przypadku konsumentów – ich zakupu.

Już w tym roku widać było zainteresowanie tematem marnowania żywności. Zastanawiano się, jak temu przeciwdziałać. Kuchnia zero waste zatoczy jednak szersze kręgi dopiero w nachodzącym roku. Będziemy uczyć się, jak robić zakupy, by nic z nich nie wyrzucić oraz jak planować posiłki, by wykorzystać do ich przygotowania produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia. Popularne będą też przepisy, w których będziemy wykorzystywali resztki, np. ugotowane ziemniaki czy obierki warzyw.

Przepis na chipsy z obierek ziemniaków, marchewek i batatów

5 min
15 min
    Składniki:
  • Dobrze wyczyszczone obierki z warzyw (najlepiej umyte szczoteczką)
  • Oliwa z oliwek np. Casa de Azeite
  • Sól jodowana

Przygotowanie:

1. Obierki umieść w misce, następnie dobrze skrop je oliwą i oprósz solą.

2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.

3. Obierki możesz podać z ketchupem lub sosem przygotowanym na bazie musztardy, np. Dijon Madero.

Jedz na zdrowie!

Źródłem wielu składników odżywczych są warzywa i owoce, po które – jak sugerują prognozy – w 2021 r. będziemy sięgać zdecydowanie częściej. Pandemia zmusiła nas do krytycznego spojrzenia na swoje zdrowie, a co za tym idzie – zwrócenia uwagi na nasz styl życia i dietę, które często były przez wielu z nas zaniedbywane. Walka z niewidzialnym wrogiem okazała się jednak mobilizująca. Chętniej spożywamy warzywa, również w jakości bio, staramy się też jeść sezonowo.

Zero waste ("zero odpadów") to styl życia, który polega na generowaniu jak najmniejszej ilości odpadów.

Do łask wróciły kiszonki. Zainteresowaniem cieszą się nie tylko kiszone ogórki i kapusta, ale też buraki, pomidory, czosnek czy kalafior. Co ciekawe, kiszonki chętnie przygotowujemy sami. Ich zrobienie jest niezwykle proste, a składniki są ogólnodostępne. A jaki mają wpływ na organizm?

Kiszonki są solidnym wsparciem odporności. Bardzo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Mają wysoką wartość odżywczą i zawierają sporo błonnika. To naturalne probiotyki, które powinny regularnie gościć w naszej diecie.

Oliwa z oliwek wraca do łask!

Pamiętacie fenomen oleju kokosowego? Swego czasu uznawano go za uniwersalny i bardzo zdrowy produkt. Dziś jego miejsce zastąpiła znana od wieków oliwa z oliwek, która nie bez powodu nazywana jest śródziemnomorskim eliksirem długowieczności. Zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów oraz spore ilości kwasu oleinowego, który wspomaga organizm w walce z astmą i alergią. Oliwa z oliwek to też cenny produkt spożywczy, używany w wielu kuchniach świata. Można na niej smażyć i wykorzystywać do przygotowywania różnego rodzaju sosów (zwłaszcza słynnego vinegrette).

W sklepach dostępne są różnego rodzaju oliwy z oliwek. Dobra w smaku jest m.in. oliwa hiszpańska oraz oliwa z oliwek Casa de Azeite. A jeśli jesteśmy przy oliwie z oliwek, to warto sięgnąć po same owoce i spróbować również oliwek nadziewanych lub pestkowanych goBio.

W nadchodzącym roku wiele wydarzy się w gastronomii i na rynku spożywczym, który będzie musiał przystosować się do nowych trendów. Nas z kolei czeka ciekawa przygoda ze smakami i możliwość odkrywania nowych produktów. Korzystajmy z tego dla zdrowia i planety!

5 pomysłów na sylwestrowe przystawki. Tylko z 3 składników

Czego nie może zabraknąć podczas sylwestrowej imprezy? Muzyki, zimnych napojów, szampana i oczywiście zimnego bufetu. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na pyszne przekąski na sylwestrowy stół, które na pewno zdobędą twoje serce.

Życzę wiele szczęścia i kulinarnych inspiracji w nadchodzącym Nowym Roku!

Gwiazdka Nastka

Sylwester to najważniejsza noc, podczas której żegnamy stary i witamy nowy rok. Takie wydarzenie wymaga odpowiedniej oprawy i wykwintnego menu. Nawet jeżeli planujesz spędzić Sylwestra w domu, przyda ci się kilka prostych pomysłów na smaczne przystawki, które idealnie pasują do bąbelków szampana.

Oprócz kilku prostych dań na ciepło, warto też przygotować tzw. zimny bufet, czyli stół z wyborem różnych przystawek. Tak naprawdę tylko od ciebie zależy jak skomponujesz menu sylwestrowych przekąsek. Mogą znaleźć się tam oliwki, deski serów i wędlin, kremowe pasty do pieczywa, miks cienko pokrojonych warzyw (marchew, papryka, ogórek, seler naciowy itp.) w zestawie z sosami o różnych smakach, proste sałatki, mini-kanapeczki, szaszłyki i słodkości. Podczas imprezowej nocy najlepiej sprawdzają się przystawki na jeden kęs, które można wziąć ze stołu bez konieczności przerywania zabawy. To właśnie tym pozycjom w sylwestrowym jadłospisie warto poświęcić więcej czasu i uwagi, bo od nich w dużej mierze zależy sukces sylwestrowej nocy.

Nie masz pomysłu na zimny bufet? Spieszymy z pomocą! Przygotowaliśmy pięć prostych i sprawdzonych przepisów na smaczne przystawki, które na pewno zdobędą serca twoich gości. Podaj je podczas sylwestrowej nocy, a przekonasz się, jak szybko znikną ze stołu.

Coś na ząb? Mini-szaszłyki i tartinki szybko zaspokoją głód podczas długiej zabawy

W Sylwestra świetnie sprawdzą się treściwe przekąski w formie małych szaszłyków i zgrabnych kanapeczek. Takie przystawki idealnie pasują do zimnych drinków lub szampana. Ich zaletą jest niewielka ilość składników i prostota wykonania. W razie potrzeby zawsze możesz dorobić brakujące przekąski podczas sylwestrowej nocy, bo przygotowuje się je w kilka chwil.

Przepis na kolorowe mini-szaszłyki z szynką prosciutto

25 min
    Lista składników:
  • 1 słoik zielonych oliwek drylowanych z czosnkiem i papryką, np. El Toro Rojo
  • 2 opakowania szynki prosciutto, np. Kraina Wędlin
  • 1 opakowanie sera kanapkowo – sałatkowego typu feta, np. Tolonis

Skąd wziął się pomysł, żeby ostatnią noc w roku nazwać Sylwestrem? Starożytna legenda głosi, że nazwa ta pochodzi od imienia papieża Sylwestra II. Ponoć duchowny uratował ludzkość przed atakiem groźnego smoka Lewiatana, który miał doprowadzić do końca świata.

Przygotowanie:

1. Plastry szynki zwiń w rulony i pokrój na małe kawałki.

2. Ser feta pokrój w kostkę.

3. Oliwki odcedź z zalewy i przełóż do miseczki.

4. Nabijaj na wykałaczki kolejno kawałek szynki, kostkę sera i oliwkę.

5. Gotowe szaszłyki połóż na dużym półmisku i udekoruj według gustu.

Przepis na tartinki z łososiem

30 min
    Lista składników:
  • 2 opakowania łososia wędzonego, np. Marinero
  • 2 opakowania chleba typu pumpernikiel
  • 2 opakowania serka śmietankowy, np. Delikate
  • opcjonalnie: świeży koperek do ozdoby

Przygotowanie:

1. Z kromek chleba wytnij niewielkie krążki (możesz do tego użyć metalowej foremki do ciastek).

2. Plastry łososia pokrój drobno i połącz z serkiem śmietankowym.

3. Posmaruj kanapeczki pastą serowo – rybną. Na końcu możesz ozdobić każdą tartinkę gałązką świeżego koperku.

Hity imprezowej nocy: proste przystawki z bakłażana i cukinii

Bakłażan i cukinia od lat królują na imprezowych stołach. Dlaczego? Bo możesz z nich wyczarować niezliczoną ilość prostych i smacznych przekąsek. Zarówno cukinia, jak i bakłażan doskonale nadaje się do grillowania i smażenia. Oba warzywa wybornie smakują w formie past, kremowych sosów lub smakowitych roladek z nadzieniem.

Nasza rada: przed sylwestrowym wieczorem zaopatrz się w kilka sztuk świeżych kabaczków i bakłażanów, a my chętnie pokażemy ci, co z nich zrobić. Nasi faworyci to roladki serowe z cukinii i kremowa pasta z grillowanego bakłażana.

Przepis na roladki z cukinii z kremowym serkiem czosnkowym

30 min
    Lista składników:
  • dwie cukinie średniej wielkości
  • olej do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 2 opakowania serka śmietankowego do kanapek z czosnkiem, np. Delikate

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem i pokrój w długie plastry.

2. Na patelni rozgrzej olej i smaż plastry cukinii z obu stron, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Następnie rozłóż je na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstaw do wystygnięcia.

3. Ostudzone plasterki cukinii posmaruj kremowym serkiem i zwijaj w ciasne roladki. Jeżeli się rozwijają, możesz je spiąć przy pomocy wykałaczek.

4. Poukładaj roladki na dużym talerzu i udekoruj liśćmi sałaty oraz cząstkami pomidora.

Jeden z sylwestrowych przesądów mówi, że 31 grudnia nie wolno sprzątać. Zamiatając możemy wymieść szczęście z domu.

Przepis na pyszną pastę z grillowanego bakłażana

40 min
    Lista składników:
  • 500 g bakłażana
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, np. Casa de Azeite

Przygotowanie:

1. Bakłażany ponakłuwaj widelcem, a następnie ułóż na ruszcie w piekarniku i piecz ok. 40 minut z wykorzystaniem programu do grillowania. Co pewien czas obracaj warzywa, żeby się dobrze upiekły.

2. Po upływie tego czasu wyjmij bakłażany z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

3. Obierz bakłażany ze skórki i pokrój je na drobne kawałki.

4. Przełóż cząstki bakłażana do dużej miski, wsyp sól czosnkową do smaku. Następnie przy pomocy widelca rozetrzyj kawałki warzywa na gładką masę.

5. Do miski stopniowo wlej oliwę i wymieszaj ją dokładnie z bakłażanowym kremem. Jeżeli zależy ci na gładkiej konsystencji pasty, możesz zmiksować ją przy pomocy blendera.

6. Przełóż pastę do kilku niewielkich miseczek i postaw na stole. Smakuje wyśmienicie z bagietką, paluszkami grissini lub słupkami świeżych warzyw.

Pomysł na szybki deser? Przygotuj przekąskę w modnym, słodko – słonym wydaniu

Szukasz szybkiego przepisu na słodkie co nieco? Daruj sobie skomplikowane wypieki – większość osób ma serdecznie dość ciast po świątecznym maratonie. Apetyt na słodkości możesz zaspokoić prostymi przekąskami, które przygotujesz w kilka chwil. Nasze serca i podniebienia podbiły słone krakersy z kemem czekoladowym i figą – dziecinnie łatwy i absolutnie przepyszny deser, który stanie się przebojem każdej imprezy. Modne połączenie słodkiego i słonego smaku plus orzeźwiający, owocowy akcent w postaci cząstek świeżej figi to słodki strzał w dziesiątkę.

Krakersy z kremem kakaowo – orzechowym i świeżą figą

20 min
    Lista składników:
  • 1 opakowanie solonych krakersów podłużnych, np. Top Pub
  • 1 opakowanie kremu do smarowania pieczywa o smaku czekoladowym, np. Chocofini
  • 5 świeżych fig

Przygotowanie:

1. Świeże figi dokładnie umyj, osusz i pokrój na drobne cząstki.

2. Na dużej tacy rozłóż krakersy, posmaruj je czekoladowym kremem i ozdób cząstkami figi.

3. Pyszne słodkie przekąski gotowe.

Porady żywieniowe na Nowy Rok. Z nimi łatwiej dotrzymasz noworocznych postanowień

Obiecujesz sobie, że od nowego roku zaczniesz się zdrowo i regularnie odżywiać? Z naszymi poradami na pewno ci się uda. Wykorzystaj poniższe inspiracje i proste przepisy na lekkie, pożywne dania i przekonaj się, że zdrowa dieta może być naprawdę smaczna!

Z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom dużo zdrowia, spokoju i wielu kulinarnych inspiracji na każdy dzień!

Gwiazdka Nastka

Jedz śniadanie na dobry start

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niby doskonale o tym wiemy, a jednak mając do wyboru poranne krzątanie się w kuchni i drzemkę pod ciepłą kołdrą, często ochoczo wybieramy to drugie. W rezultacie później brakuje czasu na przygotowanie zdrowego i urozmaiconego posiłku. Wybiegamy z domu w popłochu, kupując po drodze słodką bułkę albo batona, który zaspokoi głód na moment. Nasz organizm jest jednak zbyt mądry na takie gierki i szybko dopomni się o należne mu paliwo. Dojadając przez resztę dnia przypadkowe przekąski, nie zapewniamy sobie zdrowego pożywienia, za to zafundujemy naszemu umysłowi skoki i spadki energetyczne, a ciału – dużo zbędnych kalorii. Ta seria niefortunnych zdarzeń zaczęła się tak niewinnie – od pominięcia zdrowego i sycącego śniadania... Teraz już chyba nie masz żadnych wątpliwości, że warto je jeść, prawda?

Przygotowanie porannego posiłku wcale nie musi trwać wiele godzin. Istnieje wiele pysznych pomysłów na pełnowartościowe śniadania, które zjesz ze smakiem. Przykłady? Koktajl owsiany z owocami, pełnoziarniste tosty z twarożkiem i konfiturą, energetyczna jajecznica czy słodki i sycący budyń jaglany. No i oczywiście owsianka – śniadaniowy ulubieniec sportowców i dietetyków. Nie przepadasz za owsianką? Wypróbuj naszą zmodyfikowaną, pieczoną wersję tej potrawy. Gwarantujemy, że momentalnie ją pokochasz.

Sprawdź swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania

Przepis na pieczoną owsiankę z bananami i orzechami

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • szklanka płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1/2 szklanki świeżego mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, np. Tola
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • 1 łyżka płynnego miodu, np. Złota Pasieka
  • odrobina soli
  • 2 banany
  • kilka orzechów włoskich np. Bakallino

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem – Hipokrates, starożytny lekarz grecki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.

2. Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

3. Połowę masy wlej do naczynia żaroodpornego, przełóż plasterkami bananów, a na wierzch wylej drugą połowę masy.

4. Piecz owsiankę w temp. 180°C. przez ok. 25 minut.

5. Orzechy włoskie posiekaj drobno i posyp nimi upieczoną owsiankę.

Postaw na zdrowe przekąski w ciągu dnia

Czujesz głód między posiłkami? Zamiast sięgać po słodycze, miej w pogotowiu lekką i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Takim niewielkim, ale sycącym posiłkiem może być np. koktajl warzywny, słodki deser z nasion chia, jogurt z dodatkiem świeżych owoców i orzechów albo lekka sałatka. Jeżeli lubisz muffiny, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowe babeczki owsiane – idealne do kawy albo jako przekąska przed popołudniowym treningiem.

Przepis na pyszne muffinki owsiane

30 min
    Lista składników:
  • szklanka mąki pszennej, np. Złote Pola
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich, np. Plony Natury
  • 1 jajko, np. Moja Kurka
  • szklanka mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, np. Wyborny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód albo malin
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich, np. Bakallino

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i płatki owsiane.

2. Do suchych składników dodaj świeże lub mrożone owoce i drobno posiekane orzechy.

3. W osobnym naczyniu roztrzep jedno jajko, dodaj mleko i olej.

4. Mokre składniki połącz (niezbyt dokładnie) z suchymi.

5. Napełnij ciastem foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia.

6. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną płatków owsianych i orzechów.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 minut.

Szybki i zdrowy lunch dla zabieganych? Zobacz, jakie to proste

Bez względu na to, czy pracujesz w domu, czy w biurze, twojemu organizmowi należy się przerwa na lunch. To, czy będzie to zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który doda ci sił do dalszej pracy, zależy już tylko od ciebie. Z doświadczenia wiemy, że planowanie sprzyja zrównoważonej diecie, dlatego o tym, co zjesz jutro w porze obiadowej, warto pomyśleć już teraz. Planując posiłek, uchronisz się przed pokusą zamawiania fast foodów lub sięgania po puste kalorie. Niech twój lunch będzie dla ciebie chwilą, którą celebrujesz smacznym i zdrowym jedzeniem, a dla twojego ciała – solidnym zastrzykiem niezbędnych węglowodanów, tłuszczu i białka.

Inspiracje? Np. sałatka z tuńczykiem i awokado, warzywne burgery z kolorową surówką, smażony ryż z kurczakiem w meksykańskim stylu albo pożywna i pyszna kasza orkiszowa z jarmużem i łososiem – idealna propozycja na smaczny lunchbox.

Przepis na kaszę orkiszową z łososiem i jarmużem

30 min
    Lista składników (na dwie porcje):
  • 100 g kaszy orkiszowej, np. Plony Natury
  • 100 g wędzonego łososia, np. Marinero
  • 100 g jarmużu, np. Vital Fresh
  • 100 g mrożonej brukselki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 2 ząbki czosnku

Zdrowie jest tym czynnikiem, który daje poczucie, iż właśnie jesteśmy w najlepszym okresie naszego życia – Franklin Adams, pisarz amerykański

Przygotowanie:

1. Wrzuć woreczek z kaszą orkiszową do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj ok. 15–20 min.

2. Po upływie tego czasu odcedź kaszę, wysyp na talerz albo do miseczki i pozostaw do odparowania i ostygnięcia.

3. Mrożoną brukselkę wrzuć do wody z odrobiną soli i cukru (cukier zapobiega utracie pięknego, zielonego koloru liści brukselki) i gotuj na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

4. Jarmuż i ostudzoną brukselkę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Na dużą patelnię wrzuć drobno pokrojone kawałki wędzonego łososia i smaż ok. 5 min. Następnie dodaj czosnek oraz warzywa i smaż ok. 3 min. na tłuszczu wytopionym z ryby.

6. Do ryby i warzyw wsyp kaszę, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze chwilę.

7. Gotowe danie przełóż do dwóch miseczek.

Lekkie dania wieczorową porą

Istnieje wiele szkodliwych mitów na temat kolacji, np. taki, że w trosce o szczupłą sylwetkę w ogóle powinno się z niej rezygnować albo ograniczyć do kilku listków sałaty, ale nie później niż o 18:00. Zapomnij o tych wątpliwych radach – nie przysłużą się ani zdrowiu, ani figurze. Dlaczego? Jedząc wieczorem zbyt mało albo odpuszczając ostatni posiłek, narażasz się na burczenie w brzuchu, problem z zaśnięciem i nocne eskapady do lodówki. Lekka kolacja zjedzona 2–3 godziny przed pójściem spać to zdecydowanie lepszy pomysł. Zdrowa kolacja powinna zawierać białko, czyli: sery, ryby, mięso, jaja, tofu lub inne produkty na bazie roślin strączkowych. Nasze pomysły? Sałatka grecka z serem feta, kanapki z pastą z soczewicy, sałatka z wędzonym pstrągiem, risotto z kurczakiem i pieczarkami albo placuszki ze szpinakiem i serem ricotta, które z łatwością przygotujesz z naszym przepisem.

Zdrowe nawyki, które warto wprowadzić w życie

Przepis na placki ze szpinakiem i serem ricotta

30 min
    Lista składników (na cztery porcje):
  • 1/2 opakowania umytego świeżego szpinaku, np. Vital Fresh
  • 2 jajka, np. Moja Kurka
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1/2 szklanki mleka 2%, np. Mleczna Dolina
  • 4 łyżki mąki pszennej, np. Złote Pola
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • gałka muszkatołowa, np. Kamis
  • olej roślinny do smażenia, np. rzepakowy Wyborny
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego, np. Tolonis
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Liście szpinaku wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie schłodź zimną wodą (tę metodę obróbki cieplnej nazywamy blanszowaniem).

2. Żółtka jajek wymieszaj z serem ricotta, mąką i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Do ciasta dodaj posiekany szpinak i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Ubij pianę z białek i połącz z resztą składników.

5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane.

6. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Polej nimi usmażone placki.

Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.